Ще започна с баналната за такива случаи фраза:  има моменти в живота на човека, които не само, че се помнят цял живот, но са и повратни в развитието на човека.
Такъв момент изживяват всяка година учениците от поредния випуск, който завършва средното си образование. Вчера го изживяха за поредна година и в СОУ „Христо Ясенов”. Тържеството започна с Химна на Република България.
След топлите и за последен път „напътстващи” слова на директорката Станка Димитрова, първи получиха документите за зъвършено средно образование и книга, като награда за положения през годините труд, учениците с отличен успех.
Към всичкото това, отличничката на випуска Мария Георгиева Стаменова получи и плакет „Отличник на випуска”, която завършва с отличен успех 5,92. Връчването на плакета се осъществява от три години и е на път да се превърне в традиция за това училище.
Някога връчваха медал „За отличен успех”, който отваряше вратите на всяко висше училище за влизане без приемен изпит.  
Останалите отличници на випуска са : Марина Маринова-5,88, Стефан Дочев-5,88, Преслава Николова-5,86, Габриела Алексива-5,85, Николета Николова-5,83, Сийка Стоилова-5,80, Ивета Василева-5,71, Деян Дойнов-5,70, Иван Енев-5,68, Денислава Софронова-5,62, Рени Антонова-5,62, Памела Ангелова-5,55, Даниела Накова-5,54, Изабел Манева-5,54 и Христо Василев-5,51.
След снимките за спомен, след обещанията за нови срещи, след традиционното броене, след малкото сълзи и след тъгата по напускане на училището, от днес всеки един от този випуск поема „своя път в живота”. Отново банален израз, който е поучил гражданственост.