В Етрополе театрална самодейност има вече 130 години. Не правят изключение и възпитаниците на СОУ „Христо Ясенов“, които играят на сцена още от възникването на гимназията. Тази чудесна традиция беше възстановена през 1992 г. от г-жа Василка Славейкова, учителка по руски език.
С много любов и артистизъм нашите ученици представят различни пиеси всяка година. Напоследък те редовно участват в национални прегледи на ученическото театрално творчество. Досега два пъти се явиха на фестивала с национален характер „Талантино“ в Благоевград – и двата пъти Петя Димитрова и Мария Иванова получиха Награда за актьорско майсторство.
Тази година фестивалът се проведе от 20 до 24 юни. Участваха 23 постановки на състави от цялата страна. За трети пореден път нашите млади театрали се представиха на фестивал „Талантино“, този път с комедията „Службогонци“ от Иван Вазов. В ролите:
Министър Балтов – Виктор Кочев от 12А клас;
баба Дона, негова майка – Цветелина Христова от 11В;
Аничка, негова дъщеря – Марина Савова от 11Б;
Станчо Квасников – Марин Николов от 8В;
Хоров – Николай Пушкаров от 9Г;
г-жа Терзийска – Невена Василева от 10В;
Боздугански – Тодор Григоров от 9Г;
Какавидов – Денис Лазаров от 9Г;
Стоянка, слугиня у Балтови – Магдалина Николаева от 6В;
Илия, войник – Асен Кирчев от 9Г;
Разсилен – Стефан Михайлов от 7А.
Озвучител беше Наталия Митева от 11В. Ръководители – преподавателите Венцислав Вълов, Дамяна Петрова и Людмила Пешева.
Авторитетно жури в състав артистите Веселин Калановски и Николай Сотиров присъди награди на най-добрите. Марин Николов получи Индивидуална награда за актьорско майсторство. С награда бе удостоен и Виктор Кочев, който бе приет без изпит в Югозападния университет "Неофит Рилски" – Благоевград, във Факултета по изкуствата в специалност по избор.
Участието на нашите ученици на фестивала се осъществи благодарение подкрепата на училищното ръководство, любезната финансовата помощ на Община Етрополе и спонсорството на "М Моторс" АД и "ВАС МИТ" ООД.
Росица Василева