На 26 юли се навършват 104 години от смъртта на дееца на българското национално-освободителното движение, журналиста и драматурга Тодор Пеев Стоянов. 
По повод на трагичната му смърт припомняме щрихи от неговата биография. 
Той е роден е през 1842 година в Етрополе. Първоначално учи в родния си град, след това в Ловеч и София, а през 1863–1865 г. във френския колеж в Цариград.
След завъшването на колежа работи като главен учител в Силистра, Кюстендил и Етрополе. В Етрополе съдейства за откриването на девическо училище и на читалище "Напредък". Читалището е създадено на 07.01.1871 г. от членовете на Тайния революционен комитет и от Тодор Пеев, който е и негов пръв председател. С дарения се събират над 2000 гроша, 300 тома книги, от които 50 на гръцки класици в оригинал, които се пазят и досега. 
Включва се в националноосвободителните борби на българите, като през 1870 г. е избран за председател на местния революционен комитет. Съратник и сподвижник е на двамата велики българи Васил Левски и Христо Ботев.
През 1872 г. заминава за Букурещ, където взема участие в работата на Общото събрание на БРЦК. Включен е в състава на комисията, която изработва програмата и устава на организацията. След арабаконашкия обир през 1872 г. заминава за Браила. Работи като деловодител на Българското книжовно дружество и редактира неговия печатен орган "Периодическо списание на Българското книжовно дружество".
Взема участие в подготовката на Старозагорското въстание 1875 г. и на Априлското въстание 1876 г.
След Освобождението заема редица важни административни длъжности – окръжен началник на Златишко, Кюстендилско, Варненско, Плевенско и Свищовско, окръжен управител във Варна (1899 г.) и търговски агент в Скопие (1899–1901 г.).
Тодор Пеев е член на Българското книжовно дружество (дн. БАН). Автор е на ценни мемоари и на пиесата "Фудулеску, прокопцаният зет на хаджи Стефания".
Разочарован от следосвобожденската действителност, Тодор Пеев се самоубива на 26 юли 1904 г. в София.
Днес неговото име носят НЧ „Тодор Пеев” в Етрополе и т.н. Дърводелско училище в града.
Пред читалището се издига монументален паметник на Тодор Пеев, който е разработен от скулптура Явор Михов.