Народното събрание прие изборите за президент и вицепрезидент да се проведат на 6 ноември. Тогава ще се гласува и на референдум.



В подкрепа на предложението гласуваха 133 депутата, 14 бяха „против”, а 8 гласуваха „въздържал се”, съобщи "Фокус".


Датата на изборите бе предложена от ПГ на ГЕРБ и още 5 парламентарни групи.
Предложението беше внесено от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и "Атака".


Имаше още две предложения за дати за провеждането на президентските избори. Народните представители от БСП настояха за 23 октомври, но тази дата беше отхвърлена с 21 гласа „за”, 99 - „против” бяха и 29 - „въздържал се”.
По време на дебатите Жельо Бойчев от "БСП лява България" аргументира предложението с това, че през ноември се обсъжда Закона за държавния бюджет за следващата година и изборите могат да попречат на обсъжданията.


От ДПС пък предложиха дата 30 октомври, но и тя бе отхвърлена с 24 „за”, 95 бяха „против” и 35 гласуваха „въздържал се”.


"Когато и да бъде избран, президентът ще встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.", поясни председателят на парламента Цецка Цачева.


Заедно с изборите за държавен глава ще се проведе и националният референдум, иницииран от Слави Трифонов, но само по три от въпросите в него, тъй като вчера Конституционният съд отхвърли като противоконституционни другите три – за броя на народните представители, за електронното гласуване и за възможността полицейските шефове да се избират мажоритарно. /dir.bg