На 6 август православната църква отбелязва Преображение Господне - един от най-светлите празници.


Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, по традиция от дълбока древност се освещава и гроздето-


Според българския народен календар на Преображение настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи.


Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява. Преображение Господне е времето, когато дните видимо намаляват, очаква се студът.


Всеки трябва да се размисли, да си спомни, че е имало много случаи, когато е бил лош и ето, сега е времето да се преобрази, да стане по-добър.


По църковния канон се смята, че на този ден Бог се показва в истинската си същност - Светлина


Празникът е свързан с преобразяването на Исус Христос пред трима от най-близките му ученици - Петър, Иаков и Йоан, в планината Тавор.


"Когато Христос се възкачва на планината, той се преобразява в Светлина. Тогава светът, вселената и апостолите усещат тази светлина", каза Отец Василий от храм “Преображение Господне” в София. По думите му тази светлина не може да бъде видяна с нашите телесни очи, тъй като тя изгаря. Затова в момента, в който Христос се преобразява на планината Тавор, бива закрит от облак. Тогава се чува гласът на Бога: Този е Моят възлюбен Син: В Него вярвайте!


На този ден по традиция от дълбока древност се освещава и гроздето


За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година.


Празникът се пада през Богородичните пости и празничната трапеза трябва да е от риба и рибни продукти.