От осем декара гора са останали само две дървета! Всичко останало е отрязано и гората се е превърнала в поляна. Такава картина заварил в наследствения си имот над Скравена ботевградчанинът Георги Петров. Тази година той решил вместо да купува дърва за огрев, да добие няколко кубика от собствената си гора. Свързал се с лицензиран лесовъд и отишли на място. Какво да видят обаче - гората я няма! Интересното е, че част от дърветата са маркирани в основата, което означава, че сечта е разрешена, а на другата част марката показва, че сечта е бракониерска. Как е била разрешена сеч без собственика да е уведомен? - пита се Георги Петров.


И още нещо: гората на Георги Петров се намира до оградата на ловното стопанство "Брусен". Тук е оживено, всеки ден минават хора, има и служители, които постоянно са в стопанството, охранители и т.н. Как така никой не е видял, че се сече поголовно - чуди се потърпевшият собственик.


След като видял погрома в имота си, той се опитал поне да събере изсъхналите клони, които са останали след сечта. Оказало се обаче, че няма право и на тях, тъй като не може да получи превозен билет! Билетът се издава само след като има разрешително за сеч, а сечта отдавна е извършена!


Затова Георги Петров написал жалба до Горското стопанство с искане да му отговорят писмено какви права има в собствения си имот. 


"Въпреки че гората е частна и това не е наше задължение, разпоредих да се извърши проверка в имота - заяви пред наш репортер директорът на Горското стопанство инж. Иван Степанов. -В констативен протокол сме отразили посегателствата, изготвили сме и писмен отговор, в който указваме на собственика да се свърже с лицензиран лесовъд, който да му издаде нужните документи, в това число и преводен билет, за да прибере клоните от имота си".


Иван Степанов посочи също, че гората над Скравена е най-честият обект за бракониерска сеч в района. Той припомни, че тази пролет само за една седмица бракониери отрязаха 800 дървета в терен, който се намира в съседство. 


"Искам да напомня на собствениците на гори, че тяхно задължение е да стопанисват горите си, в това число и да ги опазват. При всеки случай на посегателство, те трябва да се обаждат на телефон 112 или в Регионалната дирекция по горите. РУГ има офис в Ботевград, който се намира срещу административната сграда на Горското стопанство. Задължение на служителите на РУГ е да упражняват контрол, независимо дали гората е държавна, частна или общинска" - заяви Иван Степанов.