Един от шедьоврите на В.А. Моцарт – Симфония 36 до мажор,  известна като „Линц” , изпълнена от симфоничния оркестър на Българското национално радио бе блестящият финал на концерта на брега на езерото в Правец тази вечер. На диригентския пулт бе един от най-талантливите и признати в чужбина български музиканти - Диан Чобанов. След като е дирижирал на такива фестивали като  "Опера Одер-Шпрее"- Германия; "Вийнер унд Остерклангбоген"- Виена, „Музик Биенале”- Загреб,  маестро Чобанов  откри първата вечер на 12-то издание на „Моцартовите празници” в Правец.
Той е завършил музикални академии в София и Виена,  директор  е на Пловдивската опера. Диан Чобанов   е  носител на множество отличия и награди, лауреат е на Международния конкурс за диригенти „Ловро фон Матачич” Загреб (2003), който журира през есента на 2015г.  Маестро Чобанов е шеф диригент на Хърватски камерен оркестър, дирижирал е Хърватска национална опера, оркестъра на “Арена ди Верона”,  оркестър Шонбрун, Виена, оркестри в Будапеща, Бразилия и др.
Диан Чобанов, Георги Черкин и Виктория Василенко бяха солисти в концерта за три пиана в съпровод на Симфоничния оркестър на БНР, а виртуозното им изпълнение  бе прието от многобройната публика с истинско въодушевление.
„Моцартовите празници” успяха в годините  да се наложат като една от най-добрите прояви в света на класическата музика и като едно добро място за среща на различните видове изкуство, добро място за среща на поколенията” – заяви при откриването на фестивала Лъчезар Тодоров - изпълнителен директор на „Тера тур сървиз” и председател на Управителния съвет на сдружението „Моцартови празници”.- „Благодаря на кмета на Правец Румен Гунински за неговата подкрепа не само като градоначалник, но и като човек. Без неговото участие този фестивал нямаше да се състои” – заяви той.
Кметът на Правец Румен Гунински приветства многобройните гости и изпълнители на фестивала с „добре дошли”. От своя страна той благодари на оганизаторите и домакините на събитието – фирма „Тера тур сървиз” и фамилия Златеви.  И разбира се – най-много на артистичния директор на фестивала – неуморната и неизчерпаема с идеи Христина Ангелакова.