На 20 и 21 август на територията на Държавно Горско стопанство – Ботевград се проведе поредната акция срещу незаконната сеч. В мащабната проверка участваха служители на Изпълнителна агенция по горите,  както и горски инспектори от София, Берковица, Ловеч и служители на Горското стопанство в Ботевград. Установени са множество крабжи от горските територии. Най-трагично е състоянието на гората в местността „Темуша” в землището на Ботевград и Скравена, тъй като там незаконната сеч  е системна  – установиха горските. При акцията са заловени нарушители, на които са съставени актове за административно нарешение, съставени са и констативни протоколи. Горските служители са задържали и няколко каруци с дърва. В землището на  Врачеш е задържан джип „Сузуки Гранд Витара”, транспортиращ дърва без никакви документи, управляван от системен нарушител.
 „През цялото време на проверката бяхме  обект на непрекъсната агресия от страна на ромите-нарушители. На моменти напрежението ескалираше до такава  степен, че едва не се стигна до физическа разправа” – разказаха служители на Горското. При проверката се установило също, че повечето от нарушителите имат осигурена работа от община Ботевград, а през почивните дни се занимават с кражба на дървесина.
„Като извод от проведените проверки се налага, че на територията на община Ботевград действат организирани престъпни групи, добиващи, транспортиращи и продаващи незаконно добита дървесина. Основен двигател за разцвета на този бизнес е покупката на подобни дърва за огрев. Под миловидното прикритие "евтини дърва", гражданите остават излъгани в количеството и си купуват СКЪПО незаконно добита дървесина, с което причиняват сериозни екологични щети на региона!” – коментира директорът на Горското стопанство в Ботевград инж. Иван Степанов.