С празничен молебен в църквата “Свето Възнесение Господне, отслужен от архиерейския наместник отец Борис Петров, започнаха тържествата в Ботевград, посветени на 131-та годишнина на Съединението.
На 6 септември 1885 г. е провъзгласено Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Хиляди българи, живеещи на разделената от Берлинския конгрес територия, се обединяват и заживяват  без политически граници помежду им.
Историкът Галина Божкова, помощник-директор на ОУ „Васил Левски” изнесе празнично слово „Възхвала на Съединението”  в Историческия музей. Тя припомни събитията, които повече от век дават повод за национално самочувствие и гордост на българите.

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България. Това става след като Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.
След продължителна дипломатическа борба Съединението получава международно признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.
На това събитие България дължи и девиза, изписан над входа на Народното събрание: "Съединението прави силата".
6 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

„Отбелязвайки и възхвалявайки този наистина един от най-достойните и най-български празници, трябва да правим равносметка на нашето достойнство.
Честит празник, уважаеми съграждани! Честит празник, българи!
Нека бъдем достойни за подвига на предците, за да имаме право да се гледаме открито в очите като българи, като граждани на майка България, като хора - всеки ден и най- вече в тези дни на почит и възхвала на българщината.” – заяви в словото си Галина Божкова.

Тържествата в Ботевград продължиха с поднасяне на венец от  признателните поколения пред паметника на Незнайния воин и концерт на градския духов оркестър с диригент Иванка Савова.  На площад „Освобождение” музикантите изпълниха 10 произведения от български композитори.