Снощи, членове и симпатизанти на БСП почетоха годишнината от Девети септември 1944 година с празнична вечеря в Китайстия ресторант.
По покана от негови приятели, на вечерята присъства и председателят на Общинския съвет Марин Маринов.
Слово произнесе председателят на Общинския съвет на БСП Давид Давидов. Качваме го с незначителни съкращения и поправки:
„На 09.09.1944година политическата власт у нас е изтръгната от лапите на експлоататорското монархо-фашиско управление и премина в ръцете на голямото мнозинство от народа, на трудещите се от села и градове при активната роля на БКП /тогава – БРП/ и с решаващата роля на Съветската армия.
През периода от 1923 година до 09.09.1944 партията дава много свидни жертви - над двадест хиляди загинали ятаци и около 10 000 партизани. Много от тях без съд и присъда /около 100/.
Етрополе също дава свидни жертви, на 31.012.1943 година в местността „Арабаконак”  без съд и присъда са убити 17 ятаци и помагачи на партизаните от бригада „Чавдар". Най-важните фактори и обстоятелства за победата на 09.09.1944 година са:
- настъплението на Съветската армия на Балканите и преминаването и на наша територия
- изострените класови противоречия в резултат на ограбването на населението от хитлериска Германия и предателската политика на монархо-фашиската диктатура
- широко разгръщане на борбата и съпротивата на масите, начело с партията против фашизма
- изграждането на Отечествения фронт като боеви саюз на работници, земеделци и интелигенция
Деветосептемврииското въстание открива пътя за изграждана на социализма в нашата страна. Бяха изградени стотици промишлени предприятия, осигурени работни места. Както се развиваше тежкото машиностроене и леката промишленост, така и селскостопанската дейност, страната ни стана водеща в Европа. Работа имаше за всички, не се търпеше безработицата. Трудовите доходи задоволяваха нуждите на населението, подобрен бе жилищното и битово състояние на хората. 
 
И това всичко приключи с 10-то ноемврийския преврат през 1989 година. Промишлеността и селското стопанство бях разграбени и унищожени. "Връщат земята,  глада и сиромашията" беше изписано между Карлово и Калофер в началото на 90-те години.
Всички социални придобивки бяха ликвидирани. Образуванието стигна дъното, историята беше изопачена тотално /няма робство има присъствие/, здравеопазването стана платено, независимо от осигурябането на работещите.
Какво да кажем за заетоста на работоспособното на населението, безработица и не плащане на осигуровки и данъци, сива икономика.
Пенсиите са най- ниски в целия европейски съюз. Това ли е демокрация, забогатяването на една малка прослойка от хора и пълна и безпощадна бедност за населението. Това е псевдодемокрация.
На тази историческа основа ще отстояваме нашата идентичност и нашето разбиране за утрешния ден на България и Европа
Ние заслужаваше този празник! Пожелавам ви приятна вечер в добра компания от приятели. Надявам се, че събитието ще остави приятни спомени.”
Срещата продължи до късно през нощта.