Констатиран е случай на бяс при лисица в село Бов, община Своге, Софийска област. На 8 септември животното е проникнало в частен стопански двор. След като било отстреляно от стопанина, той сигнализирал ветеринарномедицинските служби. Екип на Областна дирекция по безопасност на храните се e отзовал своевременно на сигнала н взел проби за изследване. Резултатът показал, че животното е заразено с бяс. ОДБХ -Софийска е поръчала ваксини за третиране на домашните кучета, котки и други животни в община Своге, които излизат на паша.


Установеният случай на бяс стана повод за провеждане на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. То бе водено от областния управител на Софийска област г-жа Росица Иванова. Тя изтъкна, че предвид сериозността на заболяването, което е нелечимо при човека, е необходимо комисията да набележи и да изпълнява спешни мерки за превенция на неговото разпространение както сред животните, така и сред хората. 


В рамките на заседанието стана ясно още, че рисковите групи са както домашните и дивите животни, така и ветеринарните лекари, служителите в горските стопанства, ловците и ловните кучета, които имат най-чести контакти с диви животни, и за които е препоръчително да се имунизират срещу бяс. По информация на РЗИ-София област, на територията на областта са имунизирани 54 души, предимно заради ухапвания от безпризорни кучета. 30% от ваксинираните са жители на общините Пирдоп и Своге. Сред местата, в които има чести инциденти с бездомни кучета, попада и община Ботевград. Експертите препоръчват популациите на бездомните животни да бъдат ограничени като друга превантивна мярка.


Здравните власти информират, че при ухапване или одраскване от животно, хората могат да бъдат ваксинирани в противобесните кабинети на болниците, като ваксината е безплатна. В тази връзка от ГД „Гранична полиция“ пожелаха техните служители, които патрулират по зелената ни граница с Република Сърбия, също да бъдат ваксинирани срещу бяс, да бъдат инструктирани от ОДБХ за това как да разпознават заболяването, как да се предпазят от заразяване и на кого да сигнализират при съмнения за заразено животно или открит труп на животно, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Оттам припомнят, че бесът е остра заразна болест, която засяга всички бозайници и човека и се причинява от вирус. Тя се характеризира с промени в поведението, нервна възбуда и парализи, агресивност, слюнотечение, липса на страх при дивите животни и други нехарактерни състояния. Най-много от случаите на заразени хора са вследствие на ухапвания от болни кучета. Вирусът на беса се разпространява най-често чрез слюнка на заразено животно при ухапване или през рани по кожата и меките тъкани. 


Имайки предвид всичко изложено в рамките на заседанието, областният управител призова ресорните институции да направят всичко възможно за ограничаване на разпространението на бяс на територията на Софийска област, а жителите на региона да се отнесат с необходимото разбиране и разум към проблема. 


В случай на спешност, от ОДБХ-Софийска област информират, че всеки може да подава сигнали на тел: +359 2 915 98 42 (Дирекция „Здравеопазване на животните и хуманно отношение“ към ЦУ на БАБХ).