На 26 юли 1908 г. в САЩ на бял свят се появява Федералното бюро за разследване /ФБР/. Първоначално малка служба с около десетина детективи, днес - 100 години по-късно - то вече наброява 30 000 полицаи и експерти и се е издигнало до ранга на световна легенда, съобщи Франс прес.

При споменаването на ФБР в съзнанието изникват имената на Джон Едгар Хувър, ръководил бюрото почти 50 години, включително по време на Втората световна война и в бурния период на движението за защита на човешките права, както и на Елиът Нес - агентът, заловил най-прочутия гангстер Ал Капоне.

Американската федерална полиция е вдъхновила създателите на множество филми, от датиращия от 1935 г. "Извън закона" с Джеймс Кагни до "Мълчанието на агнетата" с Антъни Хопкинс през 1991 г., спечелил няколко награди Оскар.

ФБР дължи известността и дълголетието си на способността да се развива с времето, както и на разкритите афери. ФБР е създадено от американския министър на правосъдието Чарлз Наполиън, представител на един от клоновете на династията на Наполеон Бонапарт, установил се в Балтимор, щата Мериленд. Наследникът на френския император създава бюрото, защото има нужда от детективи, които да разследват федерални престъпления за министерството на правосъдието.

В първите години от историята си ФБР се занимава с двайсетина вида престъпления - от федерални криминални разследвания до случаи, свързани с националната сигурност. С течение на времето правомощията му се разширяват, като двете кризи в американската национална сигурност, свързани с двете световни войни, също изиграват важна роля за това.

ФБР започва да привлича вниманието на хората и да кара въображението им да се развихря още през 30-те години на миналия век. Тогава САЩ се надига вълна от престъпления, породени от трудните времена на Голямата депресия. През този период агентите на ФБР успяват да заловят прочути престъпници като Джон Дилинджър и Джордж Кели, известен с прякора "Автомата Кели".

Именно тогава хората започват да наричат агентите на ФБР "Джи-мен", съкратено от американското название на "правителствени мъже". Този прякор им остава и до днес.

През Втората световна война персоналът на ФБР е драстично увеличен от няколко стотин на около 13 000 агенти. След този период репутацията на ФБР не престава да расте заради успешните случаи и заради множеството филми. Сред успехите на Бюрото е ролята, която то изиграва при арестуването на членове на Ку Клукс Клан, убили трима активисти за човешките права. Този случай е разказан във филма 1989 г. "Мисисипи в пламъци".

През 50-те години ФБР за първи път започва да публикува списък на 10-те най-издирвани престъпници. Оттогава в този списък са били включени имената на близо 400 души. В 95 процента от случаите те са били арестувани от агентите на Бюрото. Именно с този списък обаче е свързан и най-големият провал на ФБР.

Сега начело в него е Осама бин Ладен. Той попадна в този списък още през 1998 г. след бомбените атентати срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания, а след нападенията от 11 септември 2001 г. беше поставен на първо място. Присъствието му там вече седем години напомня, че ФБР все пак не успя да разкрие навреме плана за атентатите от 11 септември и да ги предотврати.