Страната ни влезе в престижен списък на най-добрите градове за живеене в света. София се нарежда на 10-о място в списъка след градове като Валенсия и Торонто.

През 1879 г. София става столица на България.  Към днешна дава в столицата живеят около 1 300 000 души. София се нарежда на 15-то място по-големина на градовете в Европа.

Класацията е съставена от "Хъфингтън поуст".

"Когато чухме, че София е един от най-евтините откъм наеми градове, не можехме да останем безразлични: ако изберете да направите това историческо място свой дом, ще бъдете и много близо до един от най-евтините плажове в Европа", пишат от изданието.

В класацията се очертават най-скъпите и най-евтини места за почивка в Европа, а още в началото се сравняват Копенхаген и Слънчев бряг.

"Обичаен ден в Копенхаген ще ви излезе повече от 300 паунда, включително храна и квартира. Вместо това, можете да се отправите към "Слънчев бряг" в България, където за същите неща разходите ще са под 60 паунда", пише изданието.

Класацията, в която са включени общо 11 града, е създадена на базата на няколко скорошни изследвания.

Едното проучване е годишен доклад на британската банка HSBC, в който 27 хиляди респонденти са оценявали държави по критерия колко лесно е балансирането между кариера и семеен живот.

Другият доклад е на "Евростат", който обединява статистика с анкети за качеството на живота, както и проучване на "Интернейшънс", фокусирано върху това колко лесно е да се установиш някъде и да създадеш приятелства.

На първо място за най-добър град за живеене е избрана Валенсия. Туризмът в този град процъфтява, пълно е с млади хора, красиви плажове а наемите достатъчно ниски, за да живеете там.