Като кандидат за вицепрезидент от квотата на БСП, Илияна Йотава избра за начало от поредицата срещи в нашия регион да се срещне със жителите на с. Лопян. Визитата й беше почетена от пълен салон с хора.
Заедно с нея дойдоха Александър Манолов - председател на Областния съвет на БСП и   Румен Гунински - кмет на Община Правец.  Присъстваха още Давид Давидов -председател на ОбС на БСП-Етрополе и Станка Димитрова, общински съветници от групата на БСП, както и жители от съседни села.
В сачалото на срещата-разговор, Станка Димитрова представи Илияна Йотова и придружаващите я лица.


Илияна Йотова е родена на 24 октомври 1964 г. Завършила е българска и френска филологии в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Националното училище по администрация - Франция и в Центъра по европейски науки, Страсбург. Работила е като репортер, редактор, водещ и директор дирекция “Новини и актуални предавания” в БНТ (1990 - 1997 г.). Владее френски и руски език. 
Депутат в 40-то Народно събрание (2005 - 2007 г.). Ръководител на Пресцентъра на ВС на БСП (1997 - 2007 г.).
Член на Висшия съвет на Българската социалистическа партия (от 2000 г.) Заместник-председател е на Градския съвет на БСП - София от януари 2006 г. 
Два мандата е депутат в Европейския парламент.
Сега, като депутат, е заместник-председател на Комисията за борба срещу организираната престъпност, корупция и пране на пари (CRIM); заместник-председател на Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Молдова; член е на Комисията по рибно стопанство (PECH), на Комисията по петиции (PETI), на Делегация в Парламентарна асамблея Евронест (DEPA); Заместник-член е на Комисията по заетост и социални въпроси (EMPL), на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), и на Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб (DMAG).


Първото нещо, с което Илияна Йотава започна своето слово, беше националната сигурност.
Спря се още на:
- проблемите с бежанците
- укрепване на българо-турската граница,адекватно разрешанане на проблема с нейното охраняване и липсата на граничари
- промяна на отношенията с Русия
- отпадането на визи за турските граждани
- системата за пръстови отпечатъци в здравните заведения
- новия закон в образованието.
Според нея, успех на предстоящите избори за БСП тях ще бъде първата крачка към смяна на управлението на България.
"Ще търсим максимално доверието на българските граждани и ще водим кампания, каза тя, която ще започне от махалите, от селата до големите областни градове в един открит диалог с хората."
Отговори на всички въпроси. Някои от тях бяха:
- Какво поиска Първанов, че не можахте да се договорите?
- отговор: " АБВ поставиха много тежки условия, като : обща кандидатура за Ивайло Калфин, кандидатите да не са от БСП, в предизборната платформа да се заложи клауза за по-големи правомощия на президента, да има и други партии в коалицията, в предизборния щаб да няма хора от БСП и др."
- Защо не се споразумяхте с Татяна Дончева?
- отговор: "Защото тя заяви, че или ще бъде единствена кандидатура или не сме заедно в изборите."
- Как тълкува изявлението на Борисов, че ако ГЕРБ не спечели изборите, още вечерта ще подаде оставка?
- отговор: „Като предупреждение към всички, които са около него, че или трябва да работят за спечелването на изборите, или всички ще се простят с топлите си местенца”.
- Какво мислите за връщането на донаборната служба?
- отговор: "Аз съм за връщането, но отидете в райони като Харманли, Елхово и не само и ще видите, че нищо не е останало от казарми, сгради. Аз съм за  да се върнат трудовите войски и мисля, че всички знаете защо и за кого бяха полезни."
- До кога ще се вдига възрастта за пенсиониране?
- отговор: "При друго управление това може да бъде стопирано."
В края на срещата Илияна Йотова благодари на хората, затова че въпреки многото си работа, са я уважили с присъствието си и са засвидетелствали своето позитивно отношение към нея, като към личност, политик и човек.