58 350 писма са изпратили от Централната избирателна комисия до всички младежи в страната, които към деня на изборите ще са навършили 18 години и ще могат да гласуват за първи път. Продължава и кампанията на БНТ ,,Избирам да избирам", която цели да провокира младите да гласуват. Днес водещи на обществената медия се срещнаха с ученици от средното училище ,,Христо Ясенов'' в Етрополе и разговаряха с тях за отговорността на всеки човек да взема решения.
Любопитни, търсещи, отговорни и с позиция - така се проявиха учениците от Етрополе. Наред с вълненията около завършването, кандидатстването в университет и всички онези други стъпки по пътя към порастването, те са твърдо решени, че "избират да избират," своето бъдеще.


Лорета Ненова - ученичка в 12 клас в СУ ,,Христо Ясенов", гр. Етрополе: "Всеки един гражданин на нашата държава трябва да гласува, защото няма да се промени нищо, ако всеки реши да се откаже от своя глас".
Георги Иванов - ученик в 12 клас в СУ ,,Христо Ясенов", гр. Етрополе: "Да покажем това, което искаме, да не стоим безучастни".
Те имат и своя идеализиран образ на президент.


Силвия Славова - ученичка в 12 клас в СУ ,,Христо Ясенов", гр. Етрополе: "Да е достоен, да представя добре страната ни",
Лицата на БНТ обсъдиха с учениците ролята на хората в изборния процес.


Иво Никодимов - водещ на ,,Денят започва", БНТ: "От тази среща останах с впечатлението, че младите хора трябва да бъдат убеждавани в смисъла да гласуват, в смисъла на това, че не трябва да оставим една малка част от обществото да избере поредните управляващи, а че това трябва да направи всеки един от нас".
Аделина Радева - водещ на ,,По света и у нас", БНТ: "Ролята на тази кампания на БНТ е да покаже преди всичко на младите хора, че имаме нужда от тях и от тяхното самочувствие, че това са хората, които ще пренесат България в едно по-добро време и по-добро място за живеене".
Петя Димитрова - ученичка в 12 клас в СУ ,,Христо Ясенов", гр. Етрополе: "Успях покрай този разговор да изградя своя собствена гледна точка как да оформям моето мнение, когато гласувам, по какви критерии да определя кой е моят фаворит в президентските избори".
С желание и съзнание - тези млади хора ще направят своя избор.


Текст: Милена Кирова от БНТ - НОВИНИ