В малкия салон на читалище „Христо Ботев”, вчера – 3 ноември, се проведе среща-разговор с отец Николай. Темата беше „Християнската култура – свещеното в светското”.  От името на всички дошли Румен Целовски приветства свещеника с „добре дошъл”.  


„Познавам отец Нешков, чел съм дискусиите, в които той е участва, чел съм негови отзиви и съм дълбоко впечатлен от неговата ерудиция, от неговия талант А освен от тези чисто интелектуални негови качества, винаги съм бил удивен от човека Николай Нешков”, с тези думи Румен Целовски представи госта, след което му предостави думата. 


Задълбочено и убедително прозвучаха разсъжденията на отец Николай по темата. Той поднесе своите виждания, подкрепени с библейски притчи, евангелски цитати и примери от ежедневието. 


„Християнска култура е оксиморон  - дървено желязо – нелеп термин. От една страна е ясно, че не само християните имат какво да кажат на този свят. Културата не започва с Йерусалим преди 2000 години. Тя започва от много по-рано. От друга страна християните са също хора, на които нещо може да бъде казано. Ние сме хора, на които нещо може да бъде казано. Сред нас тази вечер може да има невярващи хора, това, моля, не го считайте за обида, а ми се струва дори, че мнението на тази хора аз най-много ценя, тъй като то е най-честно. Някак си въпросът на невярващия човек винаги е искрен, той е търсещ. При него условностите и лъжите са изключени. Той иска да знае, този човек може да ти бъде брат, и то много по-искрен от фалшиво вярващия човек. Такъв човек може да усети културата в християнството и християнството в културата, стига ти самият да го преживяваш”, каза във встъплението си отец Николай. По негови думи християнската култура се измерва с възкресението на човек.  


Според отец Николай човек трябва да разработва това, което има в себе „Именно това е хубавото в културата. Никой не би трябвало да допуска детето му да израсне без да развие потенциала си, защото това не е човешки инстинкт. 


„В човека аз трябва да видя нещо повече от самия човек, всъщност това е чувството към едно дете, това е дълбинният смисъл да обичаш някого – да виждаш нещо повече в него от очевидното”, обясни свещеникът.  


А какво е лошото в културата – да заровиш нещото, което имаш. „Съблазънта е да търсим лесни отговори, съблазънта е да заровим това, което знаем”, според отец Николай. 


В хода на срещата-разговор постъпиха много въпроси към свещеника. Един от тях бе дали е необходимо въвеждането на вероучение в училище. 


„Не разчитам на въвеждане на вероучението в училището. Няма да стане това. Сигналите са еднозначни. Аз разчитам на срещи като тази. Първо, никой не е задължен да бъде тук. Второ, имаме какво да си кажем. Сигурен съм, че подобни срещи трябва да се организират навсякъде. Ако бяхте десет пъти по-малко хора – чудесно. Ако от Вас ме чуят десет, и един да ме чуе – пак бих се радвал. Кои сме, че да смятаме, че ние променяме хората?!”.


Отец Николай (Нешков) е син на Иван Нешков и Бонка Големанова - две от имената, оставили завинаги отпечатък в културния живот на Ботевград. Завършва ПМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров" с профил "Биология" и продължава образованието си в Софийската духовна академия. През 1998 г. е ръкоположен за дякон в Храма-подворие на Московска патриаршия в София "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", а през 2000 г. и за свещеник там. През 2003 г. е въведен в сан протойерей, а през 2013 г. става председател на старинния митрополитски храм "Св. Николай" в София. 


Срещата с отец Николай Нешков е част от съвместната инициатива на Народно читалище „Христо Ботев 1884” и Кабелна телевизия „Ботевград”, наречена  "Отново в Ботевград". Тя Ви среща с наши съграждани, които живеят, работят и творят на различни места в страната ни и чужбина. Гостите в поредицата ще споделят с Вас историите си за пътя, който са изминали, за препятствията, които са преминали и моментите, които са ги вдъхновявали. Ще разберете каква роля е изиграл животът им в нашия град и кога и защо обичат да се връщат тук. Ще научите за работата и впечатляващите им постижения, ще чуете искрени разкази и ще участвате в откровен разговор с тях.