На 29 ноември Ботевград ще отбележи 139 години от освобождението си от турско робствто. Проявите по повод годишината започнаха от днес в Историческия музей. Екип на музея предстваи историята на храма „Свето Вознесение Господне”, от чието освещаване се навършват 150 години. Освен храма през 1866 година е построена часовниковата кула, а Самунджиево е обявено за град Орхание.
Строителството на храма е продължило шест години, а основният дарител на средства е местният жител НВълков. Църквата е изографисана от майстор Блаже – Благой Дамянов, представител на Дебърската зографска школа. През своята 150-годишна истроия храмът два пъти е бил опожаряван.  Интересен факт е, че архиерейски наместник в Орхание е бил и поп Кръстю Никифоров – борец за църковни, национални и социални свободи. На фасадата на храма има поставена паметна плоча, на която пише,  „светлата му памет бе помрачавана 120 години.“
През 1970 г. църквата „Свето Вознесение Господне” е обявена за паметник на културата с местно значение.
Иконите, рисувани от майстор Блаже, са част от постоянната експозиция на Историческия музей в Ботевград и са сред най-разглежданите експонати.
Пред публиката, събрала се тази вечер в зала „Орханиец” на Историческия музей, бе представена и книгата на  свещеник Димитър Петканов „Лето Господне”. Тя е съставена от внука на свещеника, който носи неговото име. Димитър Петканов сподели, че тази книга е само част от литературното наследство, оставено от неговия дядо.

.