Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов е научил по неофициален път, че предстои смяна на ръководството на полицейско управление, стана ясно на днешния редовен брифинг с местните медии. Според него това не е правилният начин за комуникация на държавната с местната власт. „Разбирам, уважавам, признава независимостта на властите, в случая считам, че комуникацията трябваше да бъде на много по-добро ниво, за да дам своето мнение или да взема отношение, мисля, че е редно. Надявам се, че ще бъда запознат с мотивите за тази смяна. Тогава ще мога да коментирам дали те са основателни, или не, каза Иван Гавалюгов. -Местното полицейско управление е изключително важна институция за всяка една община и на практика ние трябва много тясно да си взаимодействаме, както сме го правили и до момента”, подчерта той.  


Честата смяна на началниците на РУ „Полиция” – Ботевград Гавалюгов коментира така: „Като гражданин и като кмет на общината не ми е приятна ситуацията с честата смяна на началниците. В последната година по никакъв начин не се подобри кадровата обезпеченост на полицейското управление, което е проблем номер едно, според мен и не само според мен. Не знам дали Министерството на вътрешните работи е предприело всички необходими действия и мерки да обезпечи ресурсно местното полицейско управление и да изисква съответно, както и ние, като граждани, по добра и по-качествена  работа.”.


Иван Гавалюгов заяви, че общината има готовност да подпомага полицейско управление с гориво всеки месец, така че да облекчи работата на служителите на реда.


„С каквото можем ще съдействаме  за подобряване работата на полицията. Провеждаме ежемесечни срещи с началника на местното полицейско управление, а той има ежеседмични с директора на дирекцията по обществен ред и сигурност.  Двете структури си взаимодействат тясно във връзка с изпълнение на разпоредбите на Наредба №1. Считам, че има известни положителни резултати, разбира се, далеч не е това, което всички искаме да бъде, но успяхме да поставим една добра основа за сътрудничество”, каза още кметът.