На сесията вчера всички присъстващи общински съветници – 28 човека, подкрепиха декларацията  срещу подготвяната смяна на ръководството на полицията в Ботевград.  Те упълномощиха кмета на общината да я изпрати до министъра на вътрешните работи и до директора на ОДМВР – София. 


По време на обсъждането общинският съветник Филип Филипов съобщи, че на свое заседание, проведено на 14 ноември, Комисията по обществен ред и сигурност към ОбС  е излязла със становище да се свика извънредна сесия, на която да бъде обсъдена работата на местното полицейско управление,  като на тази сесия да бъдат поканени представители на Министерството на вътрешните работи, ОДМВР, на Окръжна и Районна прокуратура.  Филипов уточни, че становището е взето по повод поредното  убийство на територията на Ботевград, извършено на 4 ноември. 


Кметът Иван Гавалюгов заяви, че подкрепя това предложение. Според него би било добре представителите на изброените институции  да бъдат поканени на редовното заседание на ОбС през декември, когато ще се обсъжда отчет за работата на местното полицейско управление. „Какво Министерството на вътрешните работи направи конкретно за материалното и ресурсното обезпечаване на районното полицейско управление, за да работи то по-ефективно – това е един от въпросите, на който трябва да получим отговор”, подчерта кметът. 


На вчерашното заседание ОбС гласува да бъдат отпуснати 1200 лева от собствени приходи на общината на РУ Ботевград. Средствата са за закупуване на зимни гуми, гориво и смазочни материали , и сервизно обслужване на два автомобила, които общината е предоставила за ползване на полицията.