Ботевградчанката Малинка Цветкова ще участва със свои книги на коледния базар в Мадрид, който се организира по инициатива на кметството на испанската столица. Седемдесет и пет държави ще имат щандове на базара, в това число и България. Участието на Малинка Цветкова e по покана на Българското посолство в Испания. 


По време на базара – от 15 до 23 декември, всяка една държава-участничка ще се представи чрез собствена художествено-музикална програма, сподели нашата съгражданка. 


През настоящата година Малинка Цветкова постигна нови творчески успехи, които й носят удовлетворение и й дават основание за заслужена гордост. Тя пожела да ги сподели с читателите на botevgrad.com.  


През месец януари 2016 г.Малинка Цветкова представи новата си поетична книга „Страх” – трета по ред, най-напред в родния Ботевград. Няколко дни след това отпътува за Испания, където живее и работи – девет години на остров Ибиса, а от два месеца е в Мадрид. 


В началото на март стихотворението й „Съдбовно приключение” грабна наградата на публиката в конкурса „Вятърничеви истории” и е публикувано в алманах „Нова българска литература”, Хумор и сатира 2016. В средата на април до нея идва вестта, че е приета за член на Съюза на независимите български писатели. На 24 април представя своите книги на българския щанд на базара за книгата на остров Ибиса. В края на месец юни печели поредната награда на международния конкурс за мини поезия "II Homenaje al poeta Mario Benedetti" на испанското издателство “Cerezo Ediciones”. 


В края на август идва нов успех. Стихотворението й „Празнична нощ” е сред наградените в международния конкурс за поезия “II Concurso de Poesía “Poetas nocturnos””, Испания. По същото време едно красиво емоционално преживяване разтърсва ежедневието й. Тя описва случката в разказа „Жената в мен” – в две части. Първата част се класира на второ място по брой читателски гласове в конкурса “По стъпките на лятото” на фондация „Буквите”, а втората част – първо място в литературната надпревара на същата организация - „Еротични истории”, наградата е публикуване в сборник, чиято премиера ще се състои на 14 декември в читалище „Николай Хайтов” в София.   


Втората част на разказа „Жената в мен” донася на авторката още един успех – в конкурса “Relatos eróticos Afrodita y Eros II” в Испания. Надпреварата е за кратки еротични разкази /до 400 думи/. В нея участват 1341 автори от цял свят.  Разказът ще бъде публикуван в антология със същото име. 


През този месец Малинка Цветкова очаква двуезичната й книга „Страх”, преведена на испански – Miedo,  и на каталан – Por, да пристигне в Мадрид, където ще бъде представена. Преводът от български на испански е на Мария Пачкова, а от испански на каталан – на известната поетеса и преводачка от Барселона Нора Алберт.


„Много трудности имах в личен план, но те ме направиха по-силна. Творческите успехи ме заредиха с положителна енергия, вдъхнаха ми кураж и надежда да продължа напред, въпреки трудните моменти, които са част от живота”, каза пред наш репортер Малинка Цветкова и отправи следното пожелание към читателите на сайта:


И тъй като наближава един от най-хубавите празници  - Коледа, пожелавам разумът да надделее над алчността и мирът да властва над прекрасната ни планета! Моля се благоденствие да залее изстрадалата ни Родина!


Не се скъпете да бъдете добри и да правите добро! Ще ви се върне, знам го от опит. Бъдете здрави и не спирайте да обичате!