По искане на Общински съвет – Ботевград ръководството на Районното полицейско управление ще представи информация за състоянието на престъпността, резултатите и предприетите мерки за защита на населението на община Ботевград и опазване на частното и общинско имущество. Информацията е включена в дневния ред на редовното заседание, което ще се проведе този четвъртък. Тя обхваща периода 01.01.2016 г. – 12.12.2016 г. За това време в РУ-Ботевград са регистрирани 453 заявителски материали, с 23 по-малко  спрямо същия период на миналата година. Разкриваемостта на регистрираните престъпления е към 12 декември тази година е 42.39%, с 11.26% по-висока в сравнение същия период на 2015 год. Процентът на разкриваемост не е окончателен, тъй като до края на отчетния период в РУ-Ботевград  предстои повдигане на обвинения по дела, които са на производство при разследващите полицаи, се посочва в информацията. Според данните в нея през тази година броят на извършените престъпления против личността е 32, от  които са разкрити 9. Най-много са телесните повреди – 20 на брой, от които са разкрити 6. Регистрирано е едно отвличане, което е разкрито. 


Престъпленията против собствеността са 209 на брой, от които 54 са разкрити. Сред този вид престъпления преобладават кражбите – 177 на брой, от които 44 са разкрити. Взломните кражби са 42, от които 6 са разкрити. Регистрирани са 4 грабежа, от тях 2 са разкрити, и 3 измами, които не са разкрити. 


Общоопасните престъпления, извършени на територията на община Ботевград за горепосочения период са 168 на брой, от които са разкрити 113.  Сред този вид престъпления са: противозаконно притежание и използване на оръжие – 3 броя, от тях 2 са разкрити; посегателства спрямо МПС – 10 броя, които не са разкрити; наркотични престъпления – 6, от които 2 са разкрити; престъпления по транспорта – 131 броя, от които 109 са разкрити. 


Броят на регистрираните други криминални престъпления е 28, от тях половината са разкрити. Сред тях са: престъпления против брака – 11, от тях 7 разкрити; неплащане на издръжка – 10, от които 7 разкрити; престъпления против държавни и общински органи – 11, от тях 6 са разкрити; превеждане през граница  - 1, което е разкрито; хулиганство – 2 броя, от тях едно е разкрито; унищожаване и повреждане – 18 броя, от тях 6 са разкрити. 


Броят на общоикономическите престъпления е 19. Към момента обаче не е разкрито нито едно. 


За отчетния период на настоящата година са регистрирани 178 извършители на разкрити престъпления, от които 13 са жени , а непълнолетните лица са 12.