За поредна година, близо  до кръстовището на улиците „Христо Ботев” и „Гаврил Брънчов” в Ботевград, ще бъде изпълнен ритуалът „Топене и наричане на пръстени”. Възпроизвеждането на обичая се организира от граждани, които живеят в този район на града. 


На 31 декември от 18.30 до 20.30 часа ще се извършва топенето на пръстени, съпроводено от народни хора в изпълнение на новаченската духова музика. На другият ден  - Васильовден, празничното веселие продължава, от 10 до 11 часа ще се състои наричането на пръстените, съобщиха организаторите. 11.30 е началният час на водосвета за здраве и благополучие, който ще бъде отслужен от архиерейския наместник отец Борис. 


Организаторите на ритуала канят всички, които желаят, да се присъденият към празненството. 


Повече за обичая – от книгата за традициите в Ботевградско: 


Вечерта срещу Василовден се събират младите невести . Отиват у момиче, което е цело (с майка и баща) и "нема да се жени още три години". Там се кичи бел котел с бръшлян, чемшир и калинка, като се увива с червен конец. Всяко семейство завързва своя китка с пръстен и ги поставя в накичения котел. Вечерта момичето изнася котела от къщи, налива го с вода на кръстопът или в реката. Покрива котела с "бела реда" кърпа и я потиска с точилката. Под котела се поставя овес и всички моми запяват на пръстените:


Сбирайте се малки моми,


малки моми и невести


да топиме пръстените-


моя пръстен сребърния!


На Васильовден момите се събират да вадят пръстените, като пеят и играят около котела. Последната песен, която се пее е:


Сбирайте се малки моми,


малки моми и невести


да вадиме пръстените,


моя пръстен златен станал!


Завързват очите на момата с белата "реда" кърпа. Друга мома изважда китките и с точилката подава всеки пръстен на момата със завързаните очи, а тя нарича за всеки:


"На тоя късмета му е в ниви и ливади!"; "Този да има късмет в добитък!"; "Този да навъди много деца!"; "Този да стане голем човек, да изучи!"...


След изваждане на пръстените, полива се на всички от водата, да се умият за здраве.