Ботевградска духовна околия и община Ботевград канят всички жители на инициативите, посветени на християнския празник Богоявление и 169-тата годишнина от рождението на Христо Ботев.


Честванията на 06 януари ще започнат в 10:45 часа с Богоявленски ритуал за изваждането на светия кръст, който ще се състои във водите на Стара река в местността „Зелин“ до манастир „Рождество на Пресвета Богородица“. Отец Борис ще хвърли Божия знак и ще отслужи Богоявленски Водосвет за здраве и благоденствие на всички жители на общината.


„Кръстът на Водици се хвърля във водата, за да направи водата жива. И мъжете взимат сила от тая жива вода. Колкото е по-ледена водата, толкоз по-здрава ще е годината.“ (из „Стопанката на Господ“)


А здравето ще бъде единствената и най-голямата награда на сърцатите мъже, които ще се хвърлят в студените Богоявленски води на Стара река.


Церемонията с поднасяна на венци и цветя на паметника на Христо Ботев ще започне от 12:30 часа. Тази година честваме 169 години от рождението на великия български поет и революционер, чието име носи нашият град.


За първи път в Исторически музей – Ботевград ще бъде изложен за разглеждане целият тираж на издавания през годините в-к „Ботев лист“.


Заповядайте!


***За желаещите да присъстват на ритуала ще бъде осигурен автобус, който ще тръгне в 10:30часа от автобусна спирка  Родина /сините плочки/


*** Записване на венци и цветя от 12:00 – 12:20 часа