Областният управител на Софийска област Росица Иванова изпрати писмо до кметовете на общини в Софийска област относно предприемането на превантивни мерки във връзка с очакваното рязко влошаване на метеорологичните условия на територията на цялата страна.


Областният управител препоръчва на кметовете на общини да предприемат следните превантивни мерки:


1. Да бъдат проведени заседания на Общинските щабове за защита при бедствия, на които да бъдат обсъдени допълнителни превантивни мерки за работа при усложнена зимна обстановка.


2. Да се подготвят актуални списъци на хронично болните и бременни във всяко населено място и да се планира евакуирането и настаняването им в здравни заведения при необходимост.


3. Да се създаде организация за настаняването на лица без дом и/или с неблагоприятен социален статус в социални и здравни заведения при необходимост.


4. Да извършат проверки за готовността за зимно поддържане на общинската пътна мрежа и снегопочистваща техника в общините. Да се проверят техническите възможности на фирмите и едноличните търговци за изпълнение на договорените задължения;


5. Да се създаде организация за снабдяване със стоки и услуги от първа необходимост и да се осигури здравното и медицинско обслужване на населението при усложнена зимна обстановка на територията на общините;


6. Да бъдат проверени условията в учебните и детски заведения за провеждането на нормален учебен процес. По преценка на кметовете и във връзка с постъпило писмо в Областна администрация на Софийска област с наш вх.№ 09.09-1/04.01.17 г. от РЗИ-Софийска област, да бъде взето решение относно необходимостта за удължаване на ученическата ваканция до 11.01.2017 г. с цел превенция на заболеваемостта от грип.


7. Да се създаде организация за изпълнение на мерките, посочени в писма, постъпили в Областна администрация на Софийска област от РЗИ-София област, ОД на МВР-София, РД ПБЗН-София.


От ОДМВР – София предупреждават водачите, ако не им се налага, да не предприемат пътувания в следващите два-три дни. Ако трябва да пътуват, да се осведомяват предварително за пътната обстановка и да са внимателни на пътя. Автомобилите да бъдат с необходимото оборудване за зимни условия.