Исторически музей – Ботевград представя документална изложба за банкерския род Бурови. Експозицията е достъпна за посетители от вчера – 1 февруари. Тя ще гостува в музея в продължение на две седмици. 


Изложбата съдържа документи и снимки на известната българска фамилия. Те са предоставени от Николай Иванов – автор на книгата „Още щрихи към портрета на Атанас Буров”, която авторът представи неотдавна в ботевградския музей. 


Изложбата е по повод рождения ден на крупния предприемач и банкер. Атанас Буров е роден на 31 януари /стар стил/ 1875 год. 


Известен е фактът, че Буров е участвал в Балканската война. Той се е сражавал рамо до рамо с ботевградския поет Стамен Панчев, за когото по-късно разказва: 


Стамен Панчев го познавам – храбър офицер беше. Невисок, стегнат, хубав, с много одухотворено, открито лице, със светлокафяви очи, мургав, чист, спретнат, с тънка сабя...Стамен Панчев ме е канил у тях на гости. Близките му са най-благородните хора ...Стамен Панчев беше духовният главата на Орхание...Това, което направи. Остави стихотворения и едно хубаво име. Загина за родината си, за отечеството си, като Ботев. Това е велико дело. Аз, който го познавам добре, защото съм служил с него и съм бил на маневри през 1911 год., мога да твърдя това. На този свят не е важно да отгледаш хиляди свине...Отгледай лъв. Та като ревне, да потрепери целият свят. България е имала хиляди поети. Ако всеки – като Стамен Панчев, бе написал само по едно хубаво стихотворение, щяхме да имаме хиляди хубави стихотворения...Стамен Панчев имаше една малка библиотека с книги. Аз вземах от него и четях. 


Стамен Панчев пееше хубави руски романси. Излиза ли сме на разходка към Зелин, към Врачеш, към Скравена и Осиковица. Той бе роден за учител или за песнопоец. Ботев е бил песнопоец. Изобщо поетите-песнопойци гинат рано...