Започна традиционният базар на мартеници в Ботевград. Първите търговци вече поставиха щандовете си в централната част на града /около магазин „Европа”/. И тази година има голямо разнообразие от мартеници, подходящи за всеки вкус и джоб. Най-скъпи са ръчно изработените мартенски символи. Цените им варират от 6 до 50 лева – в зависимост от размера и сложността на изработката.  


Впечатление правят интересните модели на Емилия Георгиева от Червен бряг, която участва в местния базар за втора поредна година. Най-атрактивни сред нейните мартеници-сувенири са Пижо и Пенда. За направата им тя е използвала декоративни кратунки, които отглежда сама, и домашна вълна, доставена от Кюстендилския край.  


„Голяма част от мартениците са дело на майка ми и на сестра ми. При изработката се придържаме към българската традиция. Конците, които използваме, са в двата основни цвята – бял и червен. За да придадем по-атрактивен вид на мартениците, включваме нови елементи, но и те са характерни за българския фолклор, сподели госпожица Георгиева. - Иска ми се нашите мартеници да донесат много настроение, радост, здраве и късмет на жителите на Ботевград”, пожела тя.