Кметът Веселин Драганов: Евтаназията е решаването на проблема


Сигналът за застреляните кучета е подаден от еколога на общината Ева Нишева след излъчен репортаж по ботевградската телевизия. На 15 февруари бяха показани две убити кучета в района на гробището в селото. Жената, която от два месеца им носела храна, твърди, че те са били застреляни. От полицията обаче не са намерили гилзи в района. "Намерих кучетата малки, изоставени в един кашон. Донесох им колибка, всеки ден им носех храна. И други хора се грижеха за тях. Не вярвах, че някой може да им посегне. Те са малки кученца, все едно да посегнеш на дете" - заяви през сълзи Йорданка. 


Това не е първи случай на стрелба по бездомни кучета в Трудовец, твърдят природозащитни. Няколко кучета са били убити в селото само за последните три месеца. В същото време хората в Трудовец се оплакват, че броят на бездомните кучета се е увеличил многократно. Те твърдят, че с бусове се докарват животни от други населени места. 


На 22 февруари пред кметството се събра група, за да изрази недоволството си. "Не мога да се съглася, че около децата, които играят на площада в селото, се разхождат кучета, колкото телета" - заяви учителката Цветелина Тончева. - Животните използват като тоалетна пясъчника на детската площадка. От името на майките в селото заявявам, че това е безобразие. Като защитаваме животните, кой ще защити децата и кои са по-важни?" - допълни тя.  


В кметството има постъпили жалби от майки, които се оплакват, че децата им са стресирани от бездомни кучета по улиците на селото. "Скитащите кучета да се евтаназират. За да не разнасят болести и да не са заплаха за децата и възрастните. Ще докладвам и в общината и ще настоявам този въпрос да се постави и по-нагоре, ако трябва и в Народното събрание. Евтаназия на скитащите кучета - това е решението на проблема" – заяви кметът Веселин Драганов. Подобен закон за евтаназиране на бездомните кучета бе приет в Румъния през 2013г., въпреки протестите на природозащитници и депутати.