Палатка край главния път София – Варна разпънаха протестиращите млекопроизводители от Великотърновско. За трети пореден ден около 100 фермери се събраха до село Шереметя.

До сряда, когато ще има национален протест, в палатката ще остават по двама фермери, които ще се сменят на всеки 24 часа, съобщи Георги Тончев от местната структура на Асоциацията на млекопроизводителите.

„В сряда ще опитаме да затворим главния път София – Варна, а до тогава ще преустановим протестите, за да обърнем внимание и на несвършената си от няколко дни работа", каза още Тончев.

Засилено бе полицейското присъствие на поредният протест на фермерите в региона.

Правителството е заделило 60 млн. лв. за изпълнение на исканията на протестиращите млекопроизводители, но те ще бъдат отпуснати след т.нар. „нотификация” или разрешение от страна на Европейската комисия. Това стана ясно след вчерашното заседанието на Министерския съвет. Земеделският министър Валери Цветанов първоначално обяви, че е взето решение да се отпуснат средствата, без да се чака разрешение от Брюксел, независимо от санкциите, които биха последвали за страната ни.

Останалите министри, участващи в брифинга - Михаил Миков и Миглена Тачева, побързаха да го поправят, но за всеки случай помолиха журналистите да изчакат официалното прессъобщение.

Фермерите протестират вече втора седмица с искане да получават целогодишна субсидия от 20 стотинки за литър качествено мляко, което се равнява на 60 млн. лв. годишно от бюджета.