На 04.03.2017 г. в 10.30 часа по повод празника-събор на Правец, Исторически музей-Правец открива знакова изложба „Подаръкът – реликви от различни епохи” .


Изложбата включва експонати от фондовете на РИМ-София (Музея за история на София) и Исторически музей - Правец. За първи път по този начин в Правец показваме изложба, представяща подаръци на различни политически личности и институции. Отново има експонати, които са  дарявани на Тодор Живков като държавен глава, но не са показвани досега. Акцентът в тази изложба обаче е подаръкът – актът на дарение по различни поводи и събития, показващ признание и уважение. Даряват се личности, държавници, институции.


Подаръкът, даряването, дарителството присъстват в живота на българите и България от векове. Подаряват се книги, икони, сувенири или произведения на изящното изкуство, даряват се средства, с които се изписват храмове, изграждат се училища и читалища, подпомагат се будни българчета, за да се изучат. Подаръкът носи информация и послание. Той изразява духа на епохата. 


В настоящата изложба са събрани предмети, които се отличават по вид, изработка и предназначение и отговарят на историческата епоха. Тези експонати са обединени чрез акта на дарението. Те са предназначени за изявени личности, политици, монарси, държавници, институции. В изложбата са показани експонати, притежаващи качества на произведения на изкуството, сами по себе си уникати. Представени са подаръци дарявани на княз Фердинанд и престолонаследника княз Борис ІІІ, на държавници като Стефан Стамболов и Драган Цанков, на Столична община, на Тодор Живков и Българската държава. Подаръците – лични, както и на държавно ниво, отговарят на обществено-икономическите дадености, на традициите и на естетиката на времето. Изложбата представя предмети, носещи белезите на духовна, национална и културна идентичност.


Изложбата „Подаръкът – реликви от различни епохи” ще бъде експонирана в Исторически музей-Правец от 04.03.2017 г. до 12.04.2017 г. От ръководството на музея отправят покана към всички гости и жители на Правец да разгледат експозицията.