По повод  Тодоровден – събор на град Правец, Исторически музей - Правец участва в празничната програма на общината с изложба “Подаръкът – реликви от различни епохи“. Инициативата се реализира съвместно с Регионален исторически музей – София. 


Експозицията съдържа подаръци на Тодор Живков, които той е получавал в качеството си на държавен глава. Подаръците са от цял свят, някои от тях не са показвани до този момент. 


Изложбата включва и подаръци на княз Фердинанд, на Борис III, на държавници като Стефан Стамболов и Драган Цанков, подаръци, дарени на софийската община, и такива, които са подарени на България по повод 1300 години от нейното основаване. Също така в експозицията е представено дарение, направено на Исторически музей – Правец чрез Фонд “13 века България“. Това са кюлчета – лимитирана, единствена емисия, от сребро. Те показват сцени и образи на британските крале. Кюлчетата са сечени по повод 1000 години Британска монархия.


Всеки експонат съществува само в един екземпляр. Това подчерта директорът на Исторически музей – Правец Татяна Борисова при официалното откриване на експозицията.   


“В настоящата изложба акцентът е върху подаръка, като акт на дарителство. То е изконна черта на българина от древни времена. Затова експозицията започва с Витошката грамота, за да покажем, че и през ранното и късно средновековие са правени дарения на държавата, на монарсите“, обясни директорът на музея. 


Откриването на изложбата уважиха кметът на Правец Руменски Гунински, областният управител на Софийска област София Торолова и други официални лица.


Празничната програма, посветена на Тодоровден продължи в центъра на Правец. Там Ловчански митрополит Гавриил отслужи водосвет за здраве и благополучие на жителите и гостите на града. Той припомни житието на покровителя на Правец Свети Теодор Тирон – велик боец за христовата правда. Негово Високопреосвещенство отправи благопожелания към събралите се миряни. 


За доброто настроение на всички се погрижиха талантливите самодейци при Народно читалище “Заря 1895“. 


И тази година, по повод празника, бе организиран благотворителен базар на домашно приготвени лакомства. В приготвлението им взеха участие общински структури, частни фирми, граждани. Средствата от базара ще се използват за осъществяне на празничната програма за Международния ден на детето - 1 юни. 


Правец празнува своя събор на Тодоровден от незапомнени времена. На този ден мало и голямо излиза да се види с близки и познати. Идват гости от други населени места. Събитието е повод за хората, които по някаква причина не живеят вече в Правец, да се приберат и да се видят с роднини и приятели, да се повеселят заедно. 


В Правец Тодоровден продължава да се празнува по стар обичай, но обогатен с нови прояви. По традиция всяка година празникът започва с Архиерейска Света Литургия в манастира “Свети Теодор Тирон“, разположен в околността на града.