Продължават ефективните стачни действия в СОУ „Хр. Ясенов” и ОУ „Хр. Ботев”, гр. Етрополе, където стачкува 100% от педагогическия персонал.

На първи октомври на централния площад в града бе организиран протестен митинг в подкрепа на Националната учителска стачка. Протестиращите учители държаха в ръце плакати, призоваващи към зачитане достойнството на духовните хора на България и адекватно заплащане на техния труд.

Преподаватели от етрополската гимназия  прочетоха обръщение към съгражданите и учениците , протестно писмо до президента на републиката, Народното събрание, министъра на образованието и медиите, както и призив до пресцентъра на ЕС – образование, младежи, култура и до посолствата  на Великобритания, Германия, Франция и Италия.

Председателят на Общинския учителски синдикат Дарина Дотова увери, че учителите са решили да не започват работа, до като не бъдат приети исканията за 100%-во поетапно увеличение на заплащането им. „ Да бъдем заедно до победата, да защитим заедно своята гражданска позиция!” бяха част от призивите, към които се присъединиха и представители на детските градини и други учебни заведения.

Подкрепата на миньорите към стачкуващите учители изрази синдикалният лидер на РК „ЕлацитеПенко Нинов. От името на учителите пенсионери бившата преподавателка по история в гимназията Мария Илиева призова всички хора да си спомнят своя първи учител и да бъдат съпричастни към проблемите на тези, които сеят знания и възпитават .

Да подкрепят протеста на трибуната излязоха още кандидатът за втори кметски мандат инж. Милчо Цацов и членът на училищното настоятелство в СОУ „Хр. ЯсеновИван Александров. На финала председателят на училищният синдикат на гимназията Емилия Гусева призова нестачкуващите ефективно свои колеги да се присъединят и всички заедно да издържат до край. Стачката продължава като безсрочна до приемане исканията на Националния стачен комитет.