По обвинителен акт на Софийска окръжна прокуратура, Върховният касационен съд потвърди осъдителните присъди на Йоко Йонов и непълнолетния Мартин Райков за убийство на възрастен мъж в гр. Правец. Престъплението било извършено в съучастие по особено мъчителен начин за починалия и с особена жестокост.


На 06.03.2015 г., около 18 ч., осъдените Йонов и Райков (на 15 години), заедно с още три лица, посетили заведение „Двата лъва” в гр. Правец, където употребили алкохол. Половин час по-късно петимата напуснали заведението и се насочили в посока централната градска част, преминавайки през пешеходната зона. Всички били в приповдигнато настроение под влияние на изпитото, като говорели на висок глас и ръкомахали.


Между хотел „Правец Палас” и старата поща на града, петимата видели вървяща срещу тях група възрастни жени. При срещата с тях Йонов нарочно се блъснал в две от тях, като им направил забележка на висок глас да се отдръпнат от пътя и да му направят място. На демонстрираното от него арогантно държане обърнал внимание минаващия наблизо Стоян Иванов (на 64 години), който учтиво се опитал да му направи забележка. След това възрастният мъж продължил да върви към дома си, но бил застигнат от Йонов, който му нанесъл няколко удара в областта на главата. Пострадалият паднал на земята и започнал да вика за помощ, тогава останалите четирима от компанията на Йонов го издърпали, като му казали да го остави, тъй като имало много хора.


Възрастният мъж продължил пътя си към дома, но в близост до детска площадка на пл. „Трети март” , Йонов го пресрещнал и се нахвърлил отново върху него. Започнал да го удря с ръце и крака по тялото и главата. В нанасянето на побоя над Иванов се включил и непълнолетният Райков, който ритал и удрял пострадалия, докато последният престанал да мърда, а останалите им трима спътници безучастно наблюдавали. След това петимата изоставили Иванов в безпомощно състояние и си заминали.


Пристигналият на място екип на спешната медицинска помощ само установил настъпилата смърт на възрастния мъж.


Според заключението на съдебно медицинската експертиза смъртта на Стоян Иванов се дължи на дихателна и сърдечносъдова недостатъчност, настъпила в резултат на тежката черепномозъчна травма, довела до развитието на тежък мозъчен оток с вклиняване.


Пред първата съдебна инстанция производството се е провело по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимите са признали за верни всички факти, описани в обвинителния акт и са се съгласили да не се събират доказателства за тях. При съкратена процедура по чл. 58а от НК наказанията задължително се редуцират с 1/3. Присъдата е изменена от Софийски апелативен съд, като наложеното на Йонов наказание е намалено от 25 години „Лишаване от свобода“ на 20 години.


ВКС е потвърдил изцяло решението на САС. Наложената окончателна присъда за Йонов е 20 години „Лишаване от свобода“, а на непълнолетния Райков - 3 години и 4 месеца „Лишаване от свобода“.