От 18 април до 19 май е срокът, в който родителите на бъдещите първокласници трябва да подадат заявление в училището, в което желаят да учи детето им. От 19 май до 2 юни е срокът, в който комисиите в училищата трябва да направят класирането и да обявят списъците. След това има срокове за подаване на заявления за второ класиране.


Тази година подлежащи за първи клас са 226 деца, които са достатъчни за 10 паралелки. Трите основни училища вече обявиха план-приема си за учебната 2017/2018 г. ОУ "Н.Вапцаров" ще приеме 6 паралелки; ОУ "Кирил и Методий" - две, а от ОУ "Васил Левски" са обявили прием за четири паралелки.


Въпреки че срокът за подаване на заявления е от 18 април, в училищата вече има списъци на първокласниците - оплакаха се родители, чийто деца завършват детска градина "Иглика". На среща с кмета на общината те настояха общината да упражни контрол дали се спазват определените от Общинския съвет критерии или децата ще се приемат по субективна преценка. Новият училищен закон предвижда основният критерий при класирането да бъде постоянният адрес на родителите и близостта му до училището.


"Класирането се прави от комисия в училищата, а контролиращият орган е Регионалният инспекторат по образованието. Общината няма административни лостове да санкционира училищата, но можем да гарантираме, че щe следим този процес" - заяви кметът Иван Гавалюгов на родителите на бъдещи първокласници.


Новите критерии в голяма степен ще засегнат децата от селата, които посещават детска градина в Ботевград и родителите им желаят да ги запишат в първи клас в града.


Още в началото на годината общинското ръководство обяви намерението си да възроди училище "В. Левски", което в момента е сегрегирано и от три години насам няма записано нито едно от български етнос.


"Общината ще предприеме мерки и ще вложи средства в осигуряване сигурността на децата в ОУ "Васил Левски" - заяви кметът Иван Гавалюгов. За тази цел малките ученици ще учат в отделна сграда от по-големите - пети, шести и седми клас. Освен това ще се изгради видеонаблюдение и в двора на училището, а родителите няма да се допускат не само в сградата, но и в двора, от своя страна ръководството на училището е взело решение от тази година първокласниците да имат избираеми учебни часове по информационни технологии, английски език или спорт. Училището има възможност да осигури целодневно обучение за всички желаещи, както и допълнителни часове по математика и български език.


Тази година 47 ромски деца подлежат за прием в първи клас. Родителите на около 20 от тях са подписали декларации, че желаят децата им да учат във "Вапцаров", тъй като не са съгласни да посещават сегрегирано училище, въпреки че е най-близо до домовете им.


Според изискванията на закона до 2020 година всички основни училища в България трябва да минат на едносменен режим на обучение.