С ФОЛКЛОРЕН КОНЦЕРТ - СПЕКТАКЪЛ „ОТ ЛАЗАРИЦА ДО ВЕЛИКДЕН” БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК В ЕТРОПОЛЕ


Дълго време ще се помни днешният 13.04.2017 г., четвъртък, в Етрополе. В двора на Арнаудова къща от 11.00 часа с голям спектакъл „От Лазарица до Великден” бяха пресъздадени моменти от традициите на днешния, идващи през вековете.
Организатори на концерта са Община Етрополе, Исторически музей - Етрополе,
НЧ „Тодор Пеев 1871”.
Участниците Вокална група „Димана” и „ВГ „Звездица”, ТА „Балканска младост”, Народен оркестър към НЧ „Тодор Пеев 1871” показаха на живо как са отбелязвали този ден етрополци в миналото. И още нещо показаха, че традициите са живи и има кой да ги предава на следващите поколения.
Озвучаването осъществи Евгени Овчаров - НЧ „Тодор Пеев 1871”
Освен многобройната публика, събитието уважиха заместник-кметът Росица Христова, главен инспектор ПКВ Росица Иванова, кметове от селата на общината, служители от Общинска администрация.
 
В Етрополе са запазени уникални празници и обичаи. Те съхраняват родовата памет, заздравяват връзката с корените ни. Празниците са преминали през вековете жизнени и свежи, внасят много топлота и радост в живота ни, правят хората по-добри, по-мъдри.
С днешният спектакъл се осъществи едно докосване до българщината, до нашите традиции, свързани с най-светлите християнски празници - Лазаровден, Цветница и Великден.
Целите, които са си поставили организаторите са чрез възстановката „ОТ ЛАЗАРИЦА ДО ВЕЛИКДЕН” да се пресъздаде веселието, надеждата за радост и плодородие, здраве, щастие и благополучие. Едно връщане към традицията на писането на уникалните великденски яйца, които старите етрополци са наричали „плескани”.
На Великден етрополското “плескано” яйце се подарява на кръстници, на скъпи и уважавани хора.
По време на спектакъла се пресъсздадоха картини от народното веселие на мегдана, импровизираната великденска люлка, момчешките игри и закачки, любовни трепети и народни хора.
Спектакълът започна с изпълнение на народния танц „Лазарки”, който изпълни ТА „Балканска младост”.
И докато от чардака на Арнаудовата къща Женска вокал на група „Димана” изпълняваше песните „Вила е мома, Лазаре” и „Ой, Лазаре, ти, Свети Лазаре”, децата от ВГ „Звездица” влязоха от портата с украсени кошнички с цветя и върбови клонки и с песента за стопанката и стопанина „Кога лани дойдохме”.
Стопанката ги приветства с ”Добре сте ми дошли, лазарки! Какви сте ми хубави, гиздави, с тези красиви кошнички. Какво ще ми изпеете за здравето на нашата къща?”
„Лаленце се люлее” е песента, с която децата изпълниха желанието на стопанката.
Като им благодари, тя дарува всяко дете с яйце, орехи, просфорки и бонбони, като слага на всяко в кошничките им.
В това време други деца рисуват етрополски „плескани” яйца.
Веселието продължава с индивидуални песни на Илия Радев и с песните около импровизираната люлка „Люлка се люля” и „Израсъл е зелен явор”. Народният оркестър подканва танцьорите и отново се запяват народни песни.
Под зоркото око на стопанката, децата довършват боядисването на великденските яйца.
И както се полага на празник, народният оркестър засвири и всички се хванаха на неповторимо българско шарено.
Пресъздадохме малко по-подробно картини от честването на Велики четвъртък в Етрополе през вековете, защото си заслужава всичкото това да не се забравя и да остане и за идните поколения.
В това време екип на телевизия БТВ снимаше случващото се и малка част от него излъчиха на живо в обедната новинарска емисия.