Периодът от 1-ви април до 31-ви октомври 2017 г. е определен за пожароопасен съгласно Заповед № РД-131/ 20.02.2017 г. на министъра на околната среда и водите. Във връзка с това и с получено писмо от директора на Регионална инспекция по околната среда и водите – София, гражданите на всички населени места се призовават за спазване на Закона за опазване на околната среда (ЗООС), с цел да не се допуска възникването на пожари. 


Паленето на стърнища, слогове, крайпътни ивици, сухи треви и други растителни остатъци причинява изгаряне на всички органични съставки в повърхностния почвен слой и увреждане на околната среда. Унищожават се микро и макроорганизми, които подпомагат естествения почвообразуващ процес и благоприятстват плодородието. Създават се условия за опожаряване на отделни дървета и храсти, а при наличие на неблагоприятен вятър и за засягане на цели горски масиви, чувствителни зони и защитени територии. Процесите на изгаряне водят до интензивни загуби на атмосферен кислород и обратно натрупване на въглероден диоксид. Застрашени са не само хората, но и гнезда на много птици, леговища и укрития на полезен дивеч и др.


Според действащите законови разпоредби, санкциите, които ще бъдат предприемани спрямо нарушителите са следните:


1. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи – с глоба от 1500 до 6000 лв., при повторно нарушение глобата е от 2000 до 12000 лв. 


2. Съгласно Закона за опазване на околната среда – с глоба от 200 до 20000 лв. или имуществена санкция от 5000 до 500000 лв., при повторно нарушение глобата или имуществената санкция са в двоен размер.


Благодарим предварително за Вашето съдействие!


Общинско ръководство при община Ботевград