Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще обяви състава на третия си кабинет днес, когато ще върне попълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев, според източници от ГЕРБ. Кабинетът ще бъде гласуван от парламента в четвъртък, а следобед е планирана самата смяна на властта в Министерския съвет.
Следващото правителство ще е коалиционно между ГЕРБ и коалицията "Обединени патриоти" (ВМРО, НФСБ и "Атака"). Двете партии имат крехко парламентарни мнозинство от 122 депутати от 240 места в Народното събрание. Очаква се подкрепа за кабинета да дават и от партия "Воля" на Веселин Марешки.
Преговорите с Патриотите приключиха малко след 18 ч. като всички имена са договорени и според ГЕРБ, и с поред Патриотите. "Ще има изненади", обеща след края на консултациите лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му разговорите са преминали много добре, без извиване на ръце, а в момента се уточняват имената на заместник-министрите.
В коалиционното споразумение е записано, че структурата на Министерския съвет ще е същата като във втория кабинет на Борисов. Повечето министри са познати от последния кабинет на Бойко Борисов. Все още не е ясен четвъртият вицепремиер. Ето и списъка на кабинета, актуален към 16 ч.:

Министър-председател - Бойко Борисов

Заместник министър-председател - Владислав Горанов

Заместник министър-председател - Томислав Дончев. Дончев ще отговаря за европейските средства и предстоящото председателство на ЕС през 2018 г.

Заместник министър-председател - Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО

Труд и социална политика - Бисер Петков. Той е управител на Националния осигурителен институт от 2011 г. Номинация е на ГЕРБ.

Финанси - Владислав Горанов, който запазва поста си от предишния кабинет.

Вътрешни работи - Валентин Радев. Депутатът от ГЕРБ, който беше заместник-министър на отбраната в първия мандат на Борисов, е получил поканата в последния момент и още обмислял предложението.

Регионално развитие и благоустройство - Лиляна Павлова, която беше на същия пост в първия и втория мандат на ГЕРБ.

Отбрана - Красимир Каракачанов.

Външни работи - Екатерина Захариева. Тя беше министър на правосъдието във втория кабинет на ГЕРБ.

Правосъдие- Цецка Цачева. Цачева беше два пъти председател на Народното събрание и загуби изборите за президент от Румен Радев.

Образование и наука - Красимир Вълчев. Той е дългогодишният главен секретар на Министерството на образованието.

Здравеопазване. По-вероятно е постът да заеме началникът на Военномедицинска академия генерал–майор проф. Николай Петров. Обсъждана е и кандидатурата на депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова до последно.

Култура. Бойко Борисов настоява постът да заеме отново Вежди Рашидов, за да има представители на българските турци в правителството. Патриотите предлагаха депутатът и бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов (ВМРО), но са склонни да отстъпят.

Околна среда и води - Нено Димов. Той оглавява Института за дясна политика и беше заместник-министър на същото министерство в кабинета на Иван Костов. С включването му Борисов прави реверанс към "дясното", което не е представено в този парламент.

Земеделие и храни - Румен Порожанов. Той беше директор на Държавен фонд "Земеделие" от 2011 до август 2013 г., министър на финансите в служебното правителство на Георги Близнашки, отново пое ДФ "Земеделие" през 2014 г., а през февруари т.г. бе принуден на подаде оставката си от служебния земеделски министър Христо Бозуков.

Транспорт, информационни технологии и съобщения - Ивайло Московски. Беше на същия пост и в двете предишни министерства на Борисов.

Икономика - Емил Караниколов. Изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. Предложение на "Атака".

Енергетика - Теменужка Петкова. Беше заместник-министър на финансите в служебният кабинет "Близнашки" (2014 г.), след което бе избрана за министър на енергетиката в кабинета "Борисов II".

Туризъм - Николина Ангелкова. Тя беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Близнашки и бе избрана за министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов.

Младеж и спорт - Красен Кралев. Той заемаше същия пост през предишния кабинет на ГЕРБ.