Преди два дни в зала „Възраждане” в Габрово се състоя концерт-премиера на аудио диск „Оркестърът на животните” - песни за деца. Организатори на събитието бяха Община Габрово и Музикаутор сдружение с нестопанска цел на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели.  


Проектът за аудио диска е на Илко Илиев – известен габровски музикант, композитор, аранжор, и на Иван Иванов – Боженски – музикант и поет от Ботевград. Авторът на рисунките също е от Ботевград – Таня Банкова, и тя пише стихове. Записът на диска е дело на Иван Ковачев от Габрово. Той е осъществен за един ден от: Илко Илиев и куклената актриса Бойка Цветанова – разказвачи, певческите групи „Мини макс” с ръководител Митко Колев, и „Усмивките на Габрово” с ръководител Роберта Славчева, солистите Траяна Хубчева и Ивета Петрова – и двете ученички, и джазмена Цветомир Цанков. Всички те присъстваха на премиерата на диска в зала „Възраждане” 


Събитието бе уважено от Нела Рачевиц – зам.-кмет на Община Габрово. Тя увери създателите на проекта, че ще бъде направено всичко възможно дискът и книжката да достигнат до всяка детска градина и до всяко училище в Габрово, както и че ще бъде внесено предложение в Министерството на образованието и науката да се превърне в учебно помагало.


Илко Илиев е написал детските песни по стихове на Иван Боженски. Двамата се познават отдавна. Преди две години се срещат в Тетевен. Тогава ботевградчанинът му подарява петата си самостоятелна книга „Оркестърът на животните”. Първото стихотворение в нея – „Коте пианист”, е вдъхновено от рисунка на Таня Банкова – коте, лежащо върху клавиатурата на пиано. 


„Така се зароди идеята, че трябва да направя цял оркестър и по-специално духов оркестър с басфлигорна, туба, саксофон, тромбон, кларинет, флейта и т.н.. Попълних оркестъра и си направих една шега, че ги дирижира щъркела – Щъркелан - асоциация с големия диригент Караян. Търсех художник и Таня ме изненада с прекрасни рисунки. 


Идеята за аудио диск се зароди след срещата с Илко в Тетевен. Той прочел книжката, която му подарих, и решил да напише музиката към стиховете в нея. Много съм доволен. Харесва се от децата. И детският хора, под ръководството на диригентката Боряна Нешкова, вече е разучил няколко от песничките”, сподели Иван Боженски. - Тук в Габрово детските певчески групи, които са участвали в записите на диска, много ми харесаха! Благодаря на Илко, че пое изцяло грижата за подготвяне и издаване на диска. Наистина съм възхитен от крайния продукт. Надявам се, че нашето партньорство в тази посока ще продължи”, допълни той. 


Да се надяваме, че аудио дискът ще бъде представен скоро време и в Ботевград.