Областният управител на Софийска област инж. София Торолова изпрати искане до Министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Николай Нанков за спешно осигуряване на средства за рехабилитация и реконструкция на път II-37 Джурово-Етрополе-Златица /Златишки проход/. Областният управител вече получи подкрепата на няколко свои колеги от страната, кметове на общини от региона, Ловчанския митрополит Гавриил и компании от частния сектор за проекта. 


В част от писмото на областния управител се казва: 


От 1980 г. път II-37 Джурово – Етрополе – Златица - Пирдоп не функционира ефективно, поради това, че участъкът Етрополе - Златица (Златишки проход) е затворен. Състоянието му е изключително лошо - асфалтово покритие на места почти липсва, на много места са се образували дупки и пропадания, няма отводнителни канавки. С всяка изминала година деформациите по пътното платно стават все по-големи и по-опасни за движението, а ремонтните работи по тяхното отстраняване все по-скъпо струващи.


Особено тревожен е фактът, че с цел да спестят разстоянието от около 100 км жителите на населените места от двете страни на прохода преминават през забранения пътен участък. Това създава сериозна опасност за живота и здравето на преминаващите, като представлява реална предпоставка за пътно-транспортни произшествия.


Агенция „Пътна инфраструктура“ е запозната с тревожното състояние на път II-37 Джурово-Етрополе-Златица-Пирдоп от многобройните писма изпращани от общините, през последните години с молба за незабавни мерки за рехабилитация и реконструкция на пътя.


Министерският съвет със свое Постановление №19/07.02.2014 г., по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ осигури сумата в размер на 5 000 000 лв. за рехабилитация и реконструкция на I етап - участък от път ІІ-37 Джурово - Етрополе - Златица - Пирдоп от км 20+000 до км 47+000 /, които са усвоени и реконструкцията и рехабилитацията са приключили.


Агенция „Пътна инфраструктура“ залага ежегодно в програма „Капитално строителство“ необходимите средства за ремонт и рехабилитация на II участък от път ІІ-37 Джурово - Етрополе - Златица – Пирдоп,но към настоящия момент не са осигурени, за да бъде довършен целият участък от пътя.


Съществува реална опасност ремонтираният вече участък да се разруши, без да бъде използван по предназначение.


Въпреки вложените 5 000 000 лв. към днешна дата Златишкият проход е затворен за движение.


В Областна администрация на Софийска област са постъпили писма за подкрепа от Областните управители на областите Бургас, Видин, Враца, Перник, Русе, Смолян,Ямболи други, Кметовете на общини на територията на Софийска област, Ловчанския митрополит Гавраиил, както и от следните фирми: „Елаците Мед“ АД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, „Аурубис България“ АД, „Геотехмин“ ООД.