18 май е Международният ден на музеите, който се чества от 1978 г. по решение на Международния съвет на музеите. Думата "музей" идва от латинската дума "museum", която е от гръцки произход и произлиза от "mоuseion". "Mouseion" било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология. В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Държавата превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. 


Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи. В музея се събират, пазят и излагат предмети, образи и текстове, свързани с определена епоха или сфера. Надсловът през настоящата година е: Музеи и оспорвани истории: казвайки неизказаното в музеите. 


По повод Международния ден на музеите, Исторически музей – Правец подготвя и на 18 май в 17.30 часа ще открие изложба „Крепост в планината”, една оспорвана история, която ще разкаже неизказаното за антична крепост Боровец край с. Разлив в светлината на последните археологически проучвания.


 


На 20 май 2017 г. (събота) ще се проведе тринадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите”.  


 


Очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да се включат в европейската инициатива с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени специално на Нощта. 


 


Европейската „Нощ на музеите” е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание. 


И през тази година, когато е 13-тото издание на „Нощта на музеите”, Исторически музей – Правец се включва за пореден път с редица инициативи. 


След 18.00 часа на 20 май отново ще има тематично представяне на новооткритата изложба „Крепост в планината”. Посетителите ще имат възможността да се насладят на виртуозните изпълнения на танцьорите на Представителен танцов ансамбъл при читалище „Заря 1895”, гр. Правец. Събитието е от 18.30 часа пред музея. През тази нощ, от 18.00 до 24.00 часа, постоянната музейна експозиция в ИМ-Правец, гостуващата изложба „Цветна магия от Ямболско”, експозиция „България на длан” и Музейният комплекс с експозиция „Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения”, срещу свободен вход, ще дадат възможност на посетителите да се запознаят с културното наследство, не само да се докоснат до експонатите и творбите, които експозициите показват, но и до техните скрити послания. 


От 20.00  до 23.30 часа в залата на ИМ-Правец ще се прожектират филми на историческа тематика: „Проклятието на Тутанкамон”, режисьор Ръсел Мълкахи, и „Нощ в музея” на Шон Леви, съобщи Таня Борисова – директор на Исторически музей – Правец.