2017-та е обявена за година на Апостола на свободата. Патрон на честванията на кръглата годишнина е президентът на Република България. С това държавата ни изразява почитта си към националния ни герой, допринесъл за възраждането на българския дух и за Освобождението на Отечеството. По изготвената Национална програма се проведоха инициативи из цялата страна и в чужбина, посветени на величавото дело и подвига на Левски. Една от тях бе Национален литературен конкурс, посветен на 180 години от рождението на Васил Левски. 


В надпреварата взеха участваха ученици от училищата в България, носещи името на Васил Левски. Сред участниците бе Иван Калинов Стоилов, ученик от трети клас на ОУ „Васил Левски” – Ботевград. С творбата си той завоюва първо място в своята възрастова група – от първи до четвърти клас. 


Награждаването на победителите ще се състои на 1 юни 2017 година в град Сливен. Програмата на честванията включва: поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски, празнично шествие от площад „Васил Левски”, награждаване на победителите в зала „Сливен”.


Организатори на конкурса са Регионално управление на образованието – Сливен, Община Сливен, НУ „Васил Левски” – Сливен.


Припомняме: 130 читалища в страната носят името на Васил Левски, той е патрон на 131 училища и детски градини. Известни са 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 – в чужбина. В страната ни са разкрити три музея, посветени на големия ни революционер – Музей „Васил Левски” в Ловеч, Къкринско ханче и Национален музей „Васил Левски” в Карлово. Като музейна сбирка е оформена килията, в която той често е отсядал  в Троянския манастир. Във всяко голямо селище в страната ни има улица, площад или училище, носещи името на героя – мъченик, посветил се на идеала за свободна България. На него е кръстен и връх на остров Ливингстън в Антарктида.


Публикуваме есето на Иван Калинов Стоилов.


 


Есе


Левски – подвиг и безсмъртие


 


Той живее в моето сърце, ликът му стои гордо изправен в паметниците във всеки български град, името му носят хиляди български училища, неговите думи и дела отекват във времето… Той е Апостола на България!


Вървя по пътищата на Родината със златни църковни куполи, ухаеща на горски ягоди и прясно издоено мляко. Тичам по окосената трева, а над мен небето синьо е високо. Аз съм само малко момче, и радостта ми пее, и щастието ми лети… Българин съм!


Татковите разкази за подвига и безсмъртието на Васил Левски ме изпълват с гордост че съм негов наследник.


Оставил майка, дом, отказал се от богатства светски, поел по пътя към свободата, пребродил земите ни в пек и студ с тефтерче, смелост, храброст и вяра в свободен живот, за чиста и свята република. Левски обрекъл живота си на Родината, на обединението на българските земи, останали под чужда власт, с вяра в добруването и развитието на страната ни.


Увиснал на бесилото, но постигнал главната си цел, която била най-трудната и най-тежката, защото липсвала собствена държава… Поставил над всичко българската кауза с желязна решителност и безпощадност към всички врагове на България. 


Неговото дело не постигна военна победа над Османската империя, но принуди Европа и Русия да предприемат действия, довели до възстановяването на българската държава.


Той бди над нас от вечността, над земята родна и народа свой, където доброто и истината пазят дома ни.


Наследници сме всички ние – сегашни и бъдещи поколения, и живеещите в чужбина българи, животът ни е пряко свързан с историята ни, с великия българин на всички времена, единствения Апостол на свободата – Васил Левски! Славим, почитаме, уважаваме и се прекланяме пред теб, Дяконе!


Знам, че всички ние заедно сме Народ! Времето равнодушно ще пренапише историята ни, ще опознаем егоизма и алчността, ще спрем да виждаме Небесата… И когато ми стане тежко, отново ще си кажа напук на всички времена: всичко е мое и родно, най-святото останало в мен, пази ни и лекува като Божия благодат, не се купува и не се отнема, Българийо!