Празникът на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе честван с особена тържественост в Ботевград. Събитието започна с празнично шествие на ученици и учители, което премина от площад „Саранск” до площад „Освобождение”, където се състоя тържеството. Учениците носеха училищните знамена, портрети на светите братя Кирил и Методий и на народните будители.  В центъра на града, под диригентството на Боряна Нешкова, детски хор „Бонка Големанова”  изпълни всеучилищния химн „Върви, народе възродени”. На сцената прозвучаха емблематични песни и стихотворения в изпълнение на талантливата Йоана Иванова и водещите на събитието Христина Томова, ученичка от 10г клас на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ и Никол Цонкова от 2б клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" – Ботевград.


Тържествено слово произнесе Стефка Граматикова – учител от ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ и председател на Постоянната комисия по образование, наука, култура и духовни дейности в Общински съвет – Ботевград: http://botevgrad.com/news/69879/Stefka-Gramatikova-Kak-da-varvim-napred-bez-krasivata-balgarska-rech-a-sas-zlorechie/


Кметът Иван Гавалюгов също честити светлия празник на ботевградчани и отправи поздрав към всички присъстващи. „Днешният ден ни дава повод за гордост, че „и ние сме дали нещо на света”, но не какво да е, а четмо и писмо. И че именно българи са хората, които са основоположници на културата на една голяма част от Европа”, каза той. 


Иван Гавалюгов връчи и наградите на отличените в номинациите „Учител на годината 2017“.


В категория „Предучилищно образование” с приза бе удостоена Росица Лазарова – учител в ДГ „Синчец”. 


Цанка Симеонова бе отличена в категория „Начален етап на основно образование”. Тя е учител в ОУ „Отец Паисий” – с. Врачеш. 


В категория „Прогимназиален етап на основното образование” наградата бе присъдена на Христо Петров – учител ОУ „Кирил и Методий” – Ботевград.


Нели Георгиева – учител в ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, бе отличена в категория „Средно образование”


С почетен медал на Община Ботевград посмъртно бе удостоен местният поет Пейо Пеев – за значим личен принос за развитието на културния и обществен живот в Община Ботевград. Наградата получи дъщерята на Пейо Пеев. Тя благодари от свое име и от името на своя брат на всички, номинирали поета за високото отличие.     


Наградените учители отправиха благодарност към своите колеги, към възпитаниците си и към общинското ръководство за признанието и оказаната чест.


Специален гост на събитието бе Розмари Де Мео – писател – изследовател на българските корени. Организатор на националните кампании „Съхрани българското“ и „Да вдигнем знамето в училище“. Автор на книгата „Стопанката на Господ“. Тя произнесе реч, която просълзи много на присъстващите на празника.


„Казвам се Розмари Де Мео и съм българка. „Казвам се така, защото прадядо ми е италианец и защото нося родовото име на италианския си род. И съм много добър пример как българският корен победи италианския. Заминах да живея в Италия и добре, че заминах, за да разбера колко ми е важна България. Дано заминат всички, които искат, за да разберат, че от дома по-топло и по-хубаво няма”, с тези встъпителни думи започна изказването си писателката.


От празничната трибуна Розмари Де Мео призова българите да уважават и да се грижат за своите корени: „На времето баба Магда казваше: „Ти бъди спокойна - едно знание не се затрива, защото е живо, сила е, само ще изтече под камъните, защото българинът е безхаберен и безпаметен. Ама ще дойдат нови деца и нови майстори, и като стъпят на този камък, и като имат потреба от силата и паметта си, ей тази сила ще влезе през тях.” Дано да бъде така! Дано си говорите езика, дано си пеете българските песни, и дано като имате деца – да им дадете български имена – стари, родови, на баба си и на дядо си. Мили мои, грижете се за корена си! Трудно е да се грижите за майка си. Ако майка Ви легне болна, където и да сте, ще дойдете, нали? Ако трябва очите й да затворите, ако си отива. Тъй е нали, където и да сте по-света. Това е Родина, бе! Тя е изключително важна, тя е кръв, тя е това, което душата ми е избрала, като съм дошла тук! Грижете се за нея, обичайте си я! Само така ще я върнете. Няма да се затрие България! Няма, защото видях новите майстори, дано да сте от тях. Грижете се за корена си, за да се грижи и той за Вас!”. 


Празничната програма завърши с изпълнения на атрактивните музиканти от група „Етна”, които също допринесоха за празничната атмосфера на 24 май в Ботевград.