Двата тунела по магистрала "Хемус", които се ремонтират в момента ще бъдат готови до края на юни. Отварянето на единия от тях обаче ще се забави до края на юли заради ремонт на моста, който следва непосредствено след него. Това обясни регионалният министър Николай Нанков пред БНТ.

По думите му ремонтните дейности по тунелите "Ечемишка" и "Витиня" вървят в много бързи темпове. Укрепването на моста след "Витиня" обаче се е забавило, тъй като било сложно и това ще наложи тази отсечка да бъде пусната в края на юли. За да се излезе от тунела в посока Варна няма как да не се премине през въпросния мост, което означава, че "Витиня" ще остане затворен за началото на летния сезон.

Нанков каза още, че и другата тръба на "Ечемишка" ще бъде затворена за ремонт. Това ще стане в края на летния сезон, за да бъде подготвен за зимата. Така тунелът ще бъде първото подобно съоръжение в страната, което ще е реновирано по най-нови стандарти.


Регионалният министър уточни, че в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще бъде създадена нова дирекция, която ще отговаря за контрола на качеството на пътните участъци. Това звено щяло да има фокус основно към пътната безопасност.

Нанков добави, че 6 фирми са подали документи за участие в обществената поръчка за изграждане на тол системата. Три са подадените жалби срещу нея, но според министъра те няма да забавят много започването на дейностите по въвеждането ?.

"С новите електронни винетки ще имаме по-гъвкав модел на ценообразуване. Сроковете им също ще са различни, като ще има възможност за еднодневна и уикенд винетка, ако е финансово доказано, че си заслужава", заяви Нанков.