Велислава Дърева е публицист, есеист, политически анализатор, кинодокументалист, един от създателите на Русенския комитет и Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, вечен дисидент. Преди 10 ноември са забранени две нейни книги, два сценария и 1 пиеса, автор е на 2 000 публикации, носител на многобройни награди за публицистика и документално кино. 


Велислава Дърева е дин от задълбочените изследователи на живота на Васил Левски.  


По повод 180 години от рождението на Апостола на свободата Историческият музей в Ботевград организира среща-разговор с Велислава Дърева. В нея ще участва и Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски”. 


Срещата ще се проведе днес – 6 юни, от 17.30 часа в зала „Орханиец”. 


„За мен най-важното е, че Левски е човекът, който вижда, гледа напред. Той ни предначертава една държава, която е храм на истината и на правата свобода, където човекът живее в пълната си свобода. Той много точно я формулира в своите писма – свобода лична, свобода гражданска, свобода човеческа. Това е една държава, където нейните водачи не се страхуват, когато някой ги критикува, не забравят за гредата в своето око.”, казва Велислава Дърева.