Повече от два часа продължи общественото обсъждане на идейния проект за преустройство и благоустрояване на ЖК “Васил Левски“. Обсъждането се проведе вчера в общината. Разработката бе представена от нейния автор  - арх. Мариела Андреевска. В самото начало на представянето тя обобщи резултатите от анкетното проучване, публикувано на страницата на общината, което се състои от пет въпроса, чиято цел бе да събере мнения от заинтересовани лица за това как трябва да се развива този квартал на града. 


В анкетата са участвали 177 човека, което на брой жители в квартала е 10 на сто, а на брой домакинства приближава 30 на сто. Повечето участници в анкетата са определи квартала като спокойно и сигурно място, но има и такива, според което той е “джунгла“, “хаос“ и т.н. Повечето от отрицателните отговори са свързани с обществения ред и порядъка, съобщи арх. Андреевска. Отправите препоръки тя раздели на три групи – едната е свързана с устройството на квартала, втората – с обществения ред и третата – връзката му с други части на града. 


Според гражданите, развитието на проблемите на квартала трябва да се разглежда като неразделна част от проблемите на местността, в която се намира микроязовир “Мали лаг“, както и на “Рудешки дол“, тъй те ги припознават като паркови места за разходка и отдих. Граждани предлагат до тях да бъдат изградени екопътеки.  


Към момента в Новия изток живеят 2 026 човека по постоянен адрес, а по настоящ  - 1 762-ма.  


Самото идейно предложение е направено на база данни, предоставени от ЕСГРАОН в Община Ботевград, съобщи още авторът на проекта. 


Ето и акценти от него: средата, в която са разположени блоковете, ще бъде паркова; предвижда се кварталът да бъде защитен от два пояса висока растителност – в източната страна и откъм гробищния парк; в алейната мрежа във вътрешността на квартала ще има ниско парково осветление, а в периферията – ще бъде на стълбове, осветлението ще е на соларен принцип, така че разходите на общината бъдат сведени до нула; в ядрото на квартала ще има специално обособено пространство за различни събития; паркирането ще става в улиците, които са напречни на блоковите пространства; ще има непокрити места за паркиране, за които няма да се плаща наем, за кратък престой и зони за по-дълъг предстой, които ще бъдат покрити и ще се ползват срещу заплащане; основните пътни артерии в квартала ще бъдат две – околовръстният път, който минава покрай подстанцията на ЧЕЗ, и покрай търговските обекти и заведения, като основният проблем, който трябва да бъде решен там, е с паркирането; ул.“Адриан Атанасов“ няма да бъде директен път за връзка със Стария изток, предложението е тя да бъде обособена като пешеходна зона в участъка малко след автомивката към квартала, в тази зона се предвижда изграждането на велоалея; предвидено е залесяване и озеленяване на квартала; кътчета за тихи игри – шах, табла; паркови беседки, но не като съществуващите, а със съвременен дизайн; зони за деца, в които те ще могат не само да се забавляват, но и да формират различни полезни умения; две зони за спорт с игрища и зона за стрийт фитнес; стената на гробищния парк на ул. “Адриян Атанасов“ ще бъде изцяло озеленена; предвиждат се общо три автобусни спирки; места за контейнерите за отпадъците, ще бъдат поставени и кошчета за боклук.  


След представянето на идейния проект за преустройство и благоустрояване на ЖК “Васил Левски“ се проведе и общественото обсъждане на разработката за развитие на Стария изток. То премина при по-голям интерес от страна живеещи в този квартал. Идейният проект за неговото благоустрояване е изработен от арх. Весела Маркова. 


И двата идейни проекта ще бъдат популяризиран чрез страницата на общината и местните медии. На гражданите ще бъде предоставена отново възможност в рамките на месец да отправят своите предложения по тях в писмен вид. 


Въз основа на идейните проекти общината ще възложи изработката на архитектурните проекти на двата квартал. Това обясни кметът Иван Гавалюгов.