Най-големият син на бившия български министър-председател и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски - княз Кардам, пострада вчера сериозно при тежка катастрофа.

Инцисентът е сред водещите новини на всички испански медии от вчера след обяд. Тази сутрин медицинските екипи, които се грижат за здравето на Кардам и съпругата му, отказват всякакъв коментар за състоянието на пострадалите.

46-годишният Кардам е настанен в болница "Ла Пас" в Мадрид. По време на инцидента с него е пътувала съпругата му Мириам Унгрия. Пред БГНЕС пресаташето на семейство Сакскобурготски Галя Дичева каза, че катастрофата е станала до Мадрид при много натоварен трафик.

Княз Кардам е с по-сериозни наранявания. След като състоянието им е било стабилизирано двамата са транспортирани с хеликоптер до две болници. Симеон Сакскобургготски е информирал от Испания Галя Дичева за неприятния инцидент и веднага се отправил към болницата. В момента бившия български премиер се намира в Испания.

Катастрофата стана на шосе към градчето Ел Молар в околностите на Мадрид, съобщиха от болницата "Досе де Октубре", цитирани от електронното издание на "Ел Мундо". Източници от мадридските служби за спешна помощ уточняват, че инцидентът е станал към 14.50 часа местно време на 42-я километър на шосе N-1, когато ягуарът на Кардам е излязъл от пътя и се е ударил в дърво. Все още не ясна причината за инцидента.

Двамата са били жестоко затиснати в колата и се е наложило няколко екипа да помагат за изваждането им от смачканото купе на автомобила. Княз Кардам е с тежка черепно-мозъчна травма и двете му ръце са с тежки фрактури. Според различни съобщения на местните медии има реално опасност двете ръце да бъдат ампутирани.

"Ръцете на принца са в "катастрофално състояние" и може да се наложи да бъдат ампутирани", се казва в информацията на Франс прес. "Пострадалият е стабилизиран, интубиран и транспортиран с хеликоптер в много тежко състояние в болницата "Досе де октубре", се съобщаваше в първите информации на испанските медии.

Съпругата му има фрактура на единия лакът и множество контузии. Тя е отведена в "умерено тежко състояние" в болницата "Ла Пас". От болница потвърждават информацията, но без да посочват какво е нейното състояние.