В рамките на няколко дни местните полицаи спипаха повече от 15 нередовни мотопедисти. Возилата им са прибрани в полицейското управление заради различни нарушения. Някои от мотопедите са без регистрационни табели, други са управлявани от лица, които са непълнолетни, не притежават необходимото свидетелство за управление или пък са с отнета книжка за друго нарушение на пътя.


Дали ще бъдат образувани досъдебни производства,  и въобще как ще приключат отделните случаи, ще решават правораздавателните органи.  


Проверките на мотопедисти на територията на цялата община ще продължат, категорични са от полицията. 


Напоследък все по-често граждани алармират в общинската администрация и на телефона на дирекция „Сигурност и обществен ред” /080020007/  за движещи се с висока скорост мотори, АТВ-та и скутери, форсиране и „въртене в кръг” на автомобили по главните улици в Ботевград и в селата. Оплаквания постъпват и за движещи се с несъобразена скорост автомобили и мотоциклети в тъмната част на денонощието, което е изключително опасно. Всички те създават предпоставки за сериозни пътни инцидентни, които могат да имат фатални последици за водачите и околните. 


Във връзка с тези обезпокоителни сигнали, както и да се осигури обществения ред, сигурността, безопасността и здравето на жителите на община Ботевград, кметът Иван Гавалюгов е разпоредил, на основание чл.44, ал.1, т. 4 от ЗМСМА, на ръководството на местното полицейско управление „системно да извършва необходимите проверки и да предприеме ефективни мерки за преустановяване на гореспоменатите нарушенията”. В заповедта той е разпоредил още в срок до един месец началникът на РУ „Полиция” да внесе в общината официален доклад за резултатите от извършените проверки и предприетите действия. 


Междувременно гражданите могат да сигнализират за всякакви нарушения на пътя както в полицейското управление, така и на безплатния телефон на дирекция "Сигурност и обществен ред", посочен по-горе в текста.