На 24 юли /понеделник/ стартира третата поред кампания за овладяване популацията на бездомните кучета в Ботевград. Тя се осъществява съвместно от Община Ботевград и Фондация „Четири лапи”. Кампанията ще се проведе в рамките на пет дни – до 28 юли включително. Освен  безстопанствени кучета и котки, екипът на организацията ще извършва кастриране, чипиране и обезпаразитяване и на домашни любимци. Манипулациите са напълно безплатни. Това съобщи д-р Марина Иванова – директор на фондация „Четири лапи”.


„Отново ще наблегнем на животните, които се намират в индустриалните части на Ботевград, в кварталите и във вилните зони. Съвместно с еколога на общината ще изработим специален график, по който ще работи екипът”, обясни тя. 


Мобилната амбулатория отново ще бъде разположен на територията на бившата ветеринарна лечебница в Ботевград. Там ще извършват операциите. Всяко едно животно ще бъде прегледано, а след това ще бъде кастрирано под въздействието на пълна упойка. Животните ще бъдат третирани срещу вътрешни и външни паразити и ваксинирани срещу бяс. След 24 престой в мобилната клиника те се връщат на местата, където са били заловени /отнася се за безстопанствените кучета и котки/.


„По време на кампанията ще проследим как се е развила популацията на безстопанствените кучета в рамките на измилата една година от началото на партньорството ни с общината, и ще се преценим дали има необходимост за провеждане и на една есенна кампания”, сподели още д-р Иванова. Според нея положителни резултати се постигат само в тези общини, в които се работи системно по проблемите с безстопанствените животни. Тя посочи, че една от тях е община Ботевград. 


Кампанията по овладяване на популацията на бездомните кучата в Ботевград ще се осъществява под ръководството на д-р Надежда Мечева. Тя е била ръководител на екипите и в предишните две кампании. 


Д-р Мечева обяви телефона на мобилната клиника, на който гражданите могат да записват предварително домашните си любимци за манипулации. Той е: 0888 002 385. Също така записвания ще се приемат и на телефона на дирекция „Сигурност и обществен ред” – 080020007. Работното време на мобилнита клиника ще бъде от 9 до 17.30, 18 часа. 


„Обаждания ще се приемат още през тези почивни дни, съобщи д-р Мечева. –Както през миналата година, ще обработваме по 20-25 животни на ден. Екипът ни ще бъде съставен от двама ветеринарни лекари, един клиничен и двама души, които ще залавят безстопанствените кучета”, допълни тя. 


Съгласно подписан договор между организацията и общината, през 2016 година бяха проведи две кампании – през юли и септември, за кастрация и чипиране на безстопанствени и домашни кучета. От страна на общината бяха организирани последващи кампании за идентифициране на домашни кучета и тяхната регистрация. През двете кампании са обработени общо 267 животни  - 230 кучата и 37 котки. 


По повод зачестилите сигнали, че в Ботевград периодично се докарват кучета от други общини, специалистите от фондация „Четири лапи” призоваха гражданите, ако станат свидетели на такова деяние, да запишат номера на колата, да се опитат да направят снимки или видео, ако имат възможност, и да сигнализират в общината, за да може извършителите да бъдат санкционирани. 


„Изоставянето, изхвърлянето на животни, се счита за жестокост спрямо тях. Законът за защита на животните забранява такива действия”, подчерта д-р Марина Иванова.