По покана на председателя на Сдружение „За Етрополе” Борил Караканов, днес в Етрополе бяха доцент Цветослав Димитров Христов (Цупи) и гл.ас. д-р арх. Георги Даскалов. Това са хората, които се заемат с архитектурата и извайване образа на генерал Павел Христов.
В авторския колектив е включена и арх. Красимира Кралева.
Целта на посещението им беше запознаване на място с интериора, където ще се издигне паметника.
Както вече съобщихме, идеята е да се постави в зелената площ пред ОУ „Христо Ботев”, вдясно от сега съществуващата външна чешма. Където преди години беше будката за вестници, известна в Етрополе като „гъбката”.
Според двамата специалисти, мястото е подходящо за паметник и ще хармонира напълно с цялостния ландшафт. Веднага след днешния оглед започват работа по предварителната подготовка за съставяне на идейния проект и всичко останало, свързано с израждането на паметника.
Цел на проекта е с поставянето на бюст-паметника, генерал Павел Христов да намери полагащото му се място сред хората, които с действията си са допринесли за това, славата на гр.Етрополе да бъде разспространена не само в Родината ни, но и далеч извън пределите й. Подвигът на този велик българин, Етрополец, трябва да се знае, помни и предава на поколенията.
Поставянето на негов паметник ще допринесе за засилване на националната гордост и самочуствие на гражданите на Община Етрополе.
Финансирането на проекта ще се осъществи от Сдружение „ЗА ЕТРОПОЛЕ” чрез организиране и провеждане на дарителска акция и ще бъде от дарения на физически и юридически лица, обществени институции, държавни и местни организации.
По предварителни разчети, необходимата сума за реализация на проекта е около 30 000 лева.


Представяме кратки бележки от биографиите на:


Доцент по скулптура Цветослав Димитров Христов (Цупи)- катедра „Скулптура“, дисциплина скулптура СБХ.
Цветослав Христов – Цупи, роден 1963 г. в Плевен, възпитаник на Художествената гимназия, София (1981), през 1991 г. завършва специалност „Скулптура” към НХА, София. Има богат педагогичен опит. Доцент по скулптура към НХА, където преподава от 1996 г., а от 2011 г. ръководи катедра „Скулптура” с втори мандат. Гост-преподавател по скулптура в ЮЗУ „Св. Неофит Рилски” (1997 – 2004). Преподавател в магистърска програма „Философска антропология” към СУ ‘Св. Климент Охридски’ (2014 – 2015). Също така ръководи Международната лятна Академия в Ахтопол (2009 – 2014), както и проекта на НХА „Скулптура на открито” (2003 – 2011). Бил е директор на Държавен културен институт към МВнР, София (2005 – 2006). Участва в множество национални и международни форуми по скулптура в България, Швейцария, Франция, Белгия. Носител на национални награди по скулптура. Автор на монументалните скулптурни композиции „Памет”, с. Хлевене, Ловеч (2009) и „Трите чучура”, с. Румянцево, Луковит (2007). Негови монументални творби в камък, метал и дърво са част от публични колекции в България, както и от частните колекции на Юго Вутен (Арт център ‘Юго Вутен’, Геел, Белгия), Джеймс Пардю – САЩ, Светлин Русев – България, Ангел Симеонов – България и др. Член на СБХ. Живее и работи в София.


Гл.ас. д-р арх. Георги Даскалов е роден гр. Смолян 01/02/1968 г.
Магистър по образование, хоноруван преподавател в НХА /Националната
Художествена Академия/, преподавател в УАСГ /Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия/ - Катедра Обществени сгради
Професионалните му умения са насочени към развиване и управление на проекти
Научни интереси – формообразуване; архитектура и художествен синтез
Научна дейност - докторант на самостоятелна подготовка в НХА
• управител на архитектурно-консултантско бюро;
• Членува в Камарата на Архитектите в България и в Съюза на Архитектите в България
• Направления в научно-изследователската дейност: формообразуване, моделиране на пространството, художествен синтез
Снимки: автора