Преди няколко дни за временно изпълняващ длъжността „Главен архитект” на Община Ботевград бе назначен арх. Георги Джотолов. Той е приел поканата на кмета на общината да заеме тази длъжност. 


Арх. Джотолов е от Видинския край, роден е в Ново село през 1958 год. Завършва ВИАС, понастоящем Университет по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/. Професионалната му кариера започва от град Видин, първоначално работи като специалист по материално-техническата база на всички културни институции в града. Впоследствие е назначен за главен специалист в отдел Териториално и селищно устройство в общинската администрация, а след известно време става главен архитект. След няколко години преминава в сферата на инвестиционното проектиране. 


През 2000 година се премества да живее в София. Там също се занимава с инвестиционно проектиране. Успоредно работи и като хоноруван асистент в УАСГ, към катедра „Промишлени сгради” и към катедра „Жилищни сгради”, води и упражненията по въведената по това време нова специалност „Управление на земи и имоти” в Геодезическия факултет. 


От началото на своя професионален път до момента е проектирал всякакъв вид сгради на много места във България. Навремето е проектирал и три бензиностанции, едната от които на Газтрейд в Ботевград. „Тя е проектирана в период, през който пожарните норми претърпяваха развитие. Първоначално не се допускаше на един обект да се продават течни горива и газ. След това се допусна продажбата на газ, но колонката да бъде на определено отстояние от другите – за продажба на течни горива. Това беше противопожарно изискване”, разказа арх. Джотолов. Последният му по-значим проект е жилищен комплекс „Дъбова гора” в София.


„Харесвам Ботевград и имам контакти тук”, сподели още арх. Джотолов. На въпроса какво е мнението му за оформлението на централната част на Ботевград и как ще коментира състоянието на площадната настилка, той отговори така: „Малко е разхвърляно, липсва пространствена организация. Прекалено много паметници са съсредоточени в центъра. Шадравани – също, един гледа наляво, друг – надясно… Що се отнася до настилката – действителното състоянието й е много лошо. Може би това е резултат от прекалено бързото навлизане на нови технологии, внесени отвън, в строителството. Настилката е щампован бетон – технология, която се изпълнява по света, особено в Щатите. Резултатът не е лош, но ако се спазва технологията. Типично за нас, българите, е усещането, че можем да подобрим нещата и поради това не спазваме строго технологичния процес. Именно неспазването на технологията в случая е довело до оронване на настилката. Но това са поправими неща…”.


Друго, което е направило приятно впечатление на арх. Джотолов, е , че в Ботевград има инвеститорска инициатива. „Доста граждани искат да строят, да правят нещо, което е много хубаво. В моя роден край не е така. Там няма никаква строителна инициатива. Тук ми прави впечатление, че и общината доста активно се опитва да помага на гражданите, които искат да строят. В момента разглеждаме проекти, които бързаме да одобрим, за да започне саниране на жилищни сгради по програма”, допълни той.