Също като Росен Плевнелиев и Румен Радев отказа да смени турско-арабското наименование на най-високия връх у нас.


Президентът Румен Радев отказа да преименува най-високия връх у нас и на Балканския полуостров и да смени турско-арабското му име „Мусала“, наричайки го на най-почитания български светец и покровител на народа ни - Свети Иван Рилски.


Г-н Радев е вторият президент на Република България, след Росен Плевнелиев, който отказва да именува една от най-големите ни природни и туристически забележителности на най-обичания от народа ни светец. 


Това става ясно от писмо, изпратено до Областния управител на Софийска област Илиан Тодоров, подписано от Цвета Тимева - Секретар по регионално развитие и Председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към Президента. 


Членовете на Комисията са единодушни, че няма да подкрепят предложението на Областния управител, като в мотивите си изтъкват нуждата от „широк кръг консултации, включително с експерти и специалисти“, както и от „сериозен обществен дебат“.


Следващ мотив за отказа е неизяснената етимология на името Мусала и липсата на еднозначни и категорични мнения. Не на последно място от комисията аргументират отказа с това, че промяната на името щяла да наложи промяна на наименованието навсякъде, където то фигурира – в документи, карти, справочници и др., каквато изрична необходимост към момента не била налице.